Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A görögök nem akarnék balhét

2015.11.10. 16:57

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a kabinet keddi ülése után kijelentette, hogy a kormány a hét végéig elhárítja a maximum 86 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag újabb, 2 milliárd eurós részlete folyósításának útjában álló akadályokat. 

Az Eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa hétfői ülésén nem hagyta jóvá az összeg folyósítását, mert Görögország nem teljesített minden feltételt, írja az MTI.

A vita most konkrétan arról folyik, hogy mi legyen az az összeghatár, amely alatt a hitelező nem foglalhat le egy ingatlant a hátralékos jelzálogkölcsön-tartozás fejében. A hitelezők korlátlan jogokat akarnak adni a hitelező bankoknak, míg a görög kormány azzal érvel, hogy így kilakoltatások áradata indulna meg, és tízezrek vesztenék el ingatlanjukat, akkor, amikor az ország migránsok százezreinek biztosít ellátást és fedelet.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították.

A csomagban 25 milliárd eurót irányoztak elő négy görög bank feltőkésítésére, de az EKB felmérése szerint a bankok tőkeszükséglete csak 14,4 milliárd euró, ezért Görögországnak nem lesz szüksége mind a 86 milliárd euró lehívására.