Villámgyorsan osztanak ki 16 milliárdot

2015.12.12. 09:46

Két, összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapra írt ki pályázatot az állami tulajdonú Eximbank. A pénzre alapkezelők pályázhatnak, aki megnyeri, arra használhatja fel, hogy cégekbe befektessen. A villámpályázat feltételei viszont szokatlanok: magántőkét nem kérnek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak: november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, 11-én hirdettek volna eredményt.

Miután még a határidő előtt érdeklődtünk az Eximnél, hogy biztos elég lesz-e egy nap, hogy állami tulajdonú bankként 16 milliárd forint sorsáról felelősen döntsenek, megváltoztatták az eredményhirdetés dátumát, arra hivatkozva, hogy  

adminisztrációs hiba történt.

A dátumot így nyolc nappal elhalasztották. (Az eredeti határidővel kevesebb mint két hét alatt zavarták volna le az egész pályázatot kihirdetéstől eredményhirdetésig.)

Eximbank

Az export-import miatt Exim, egy száz százalékban állami tulajdonban álló bank, aminek az a feladata, hogy a magyar cégek külkereskedelmi értékesítését támogassa. A magyar állam tulajdonosi jogait a külgazdasági ügyekért felelős miniszter gyakorolja.

Honlapja szerint a bank export- és importügyletekre, valamint a külföldön megvalósuló magyar befektetésekre vonatkozóan jogosult végezni a törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatási és befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Tíz év, 16 milliárd

Mindkét alap tíz éves futamidejű, az első célja olyan cégek finanszírozása, „amelyek a tőkebefektetésnek köszönhetően komoly növekedési pályára állíthatóak”. A második alap export célú, azaz fő célja olyan elsősorban hazai, exportra termelő vagy exportálni tervező cégek támogatása, akik külső tőkét vonnának be a fejlődéshez.  Az első alap tervezett jegyzett tőkéje 6, a másodiké 10 milliárd forint a kiírás szerint.

A kiírásban azonban több furcsaság van. A pályázat rendkívül rövid határideje és a kiírás egyes részletei miatt alig tudott valaki elindulni az alapkezelők közül. Akit kérdeztünk, mindenki tudott a kiírásról, és érezhetően képben volt a részletekről, de a legtöbben nem indultak.

Tartalmilag megfelelünk az előírásoknak, formailag nem.

Ki nyerheti a pályázatot?

Hogy a néhány pályázó közül ki lesz végül a befutó, egyelőre nem tudni, egy hét múlva derül csak ki, a kiírás feltételei miatt azonban mindenki találgat. Az általunk megkérdezett szereplők egyik legerősebb tippje a Gubicza Ágoston és Boris Mihály által vezetett GB&Partners, legalábbis ők biztosan megfelelnek a feltételnek.

Boris Mihály ügyvezető partner, az igazgatóság elnöke a cég honlapján elérhető adatok alapján „a Concorde Értékpapír Zrt.-nél betöltött különböző vezető tisztségei során számos hazai nagyvállalat tőzsdei bevezetését, illetve felvásárlási tranzakcióit irányította”.

A back office-kiírásnak is megfelelnek: a GB & Partnersnél Pulai Barbara pénzügyi és adminisztrációs igazgató „1997 óta dolgozik különböző back office, illetve értékpapír-elszámolási munkakörökben, a Dunainvestnél, az MKB Értékpapírnál, a Volksbanknál és az ING Banknál. A Takarék Alapkezelő Zrt. back office vezetőjeként töltött 7 évet, jelentős tapasztalatokat szerezve befektetési alapok jelentéstételi feladatainak ellátása, valamint szabályzat-rendszerek kialakítása és karbantartása területén.”

– mondta az Indexnek egy alapkezelő-tulajdonos, arra utalva, hogy betű szerint értelmezve a kiírás túlzottan leszűkíti a szóba jöhető pályázók körét, megfelelő tapasztalattal rendelkező cégeket is eleve kizárva.

A főbb kifogások:

  • Forrásaink közt volt, aki hiányolta, hogy hosszú, nehéz pályázási procedúrával versenyeztessék meg az érdeklődőket.
  • Más azt nem értette, miért kell a szenior befektetési szakembereknek a kiírás szerint a kockázati tőkebefektetési tapasztalat mellett nyilvános tőkepiaci tranzakcióban (részvény-, kötvénykibocsátásban, vagy nyilvános vételi ajánlat lebonyolításában) is tapasztaltnak lenniük. „Sok éve vagyunk a szakmában, de sajnos nincs szenior emberünk, aki legalább ezeket tudja. Az elvárás szakmailag nem indokolt, olyan, mintha fogorvostól várnák, hogy mandulát műtsön″ – érvelt egy másik alapkezelő tulajdonosa, aki szerint a magyar kockázati tőke-piacon sok tapasztalt cég van, akik nem foglalkoztak soha részvény- vagy kötvénykibocsátással.
  • A back office vezetőjétől is öt év tapasztalat kell alapkezelőnél vagy tőkealapnál. Ezt az előzőhöz hasonló érvekkel kérdőjelezték meg egyes forrásaink, de volt olyan is, aki azt mondta, ők ennek megfelelnek, így nem látnak benne problémát.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke, Zsembery Levente, aki egyben az X-Ventures Kockázati és Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, azt mondta megkeresésünkre, az egyesület több tagjával beszélt, akik nem indulnak. Ő úgy fogalmazott, hogy "magasra húzták a szakmai elvárások színvonalát."

Exim: Minden jogszerű

Az Index kérdéseire adott válaszában az Eximbank, amellett, hogy az elbírálás határidejének elhalasztásáról tájékoztattak, leszögezték, hogy a kiírás jogszerűen történt meg.

„A pályázati anyagok benyújtására nyitva álló határidő tekintetében nincs jogszabályi előírás. Véleményünk szerint a pályázatra jelentkezők a versenyszférában működő piaci szereplők, ezt figyelembe véve elegendő az idő a felkészülésre, amennyiben megfelelő létszámú apparátus áll a Pályázó rendelkezésére. Ellenkező esetben az Eximbank súlyos kockázatot futna egy olyan Pályázóval, aki ezt a feltételt nem tudja humánerő kapacitással biztosítani″ – írták.

A nyilvános tőkepiaci tranzakciók-kitételre azt írták, a nemzetközi kockázati tőkealapok évente sok száz tőzsdei bevezetést bonyolítanak le, és a hazai vállalatok között is számos példa volt erre: „A létrehozandó alapok tervezett méretére, a várt egyes befektetések nagyságára, az alapok céljára tekintettel nagy a valószínűsége annak, hogy azok már növekedési fázisban lévő nemzetközi piacokra terjeszkedni képes hazai vállalatok tőkefinanszírozását is biztosítani fogják″.

Egy befektetési alap back office feladatainak ellátása, a nettó eszközérték számítása jelentős szakmai felkészültséget igénylő feladat. Tekintettel az alapok méretére, az egyes befektetések Exim által is tervezett nagyságára, a szakmai alkalmasság biztosítása indokolja a back office vezetőjével szemben támasztott előírást, tették hozzá.