Káoszos a kínai gazdaság, megy a tűzoltás

2016.01.05. 08:18

Újraindult a kereskedés a kínai tőzsdén, a tegnapi 7 százalékos zakó után azonban tovább esnek a részvények, a sanghaji összetett részvényindex 1,5 százalékos mínuszban áll. A kínai jegybank is közbelépett, ez azonban úgy tűnik csak átmeneti megnyugvást hozott - írja a Portfolio. Mindez egyébként eléggé hasonlít arra, ami tavaly nyáron történt, amikor a jegybanknak szintén be kellett avatkoznia azért, hogy enyhüljön a pánik (arról, hogy akkor mi volt a baj, itt írtunk részletesebben).

Az egész káosz oka, hogy a rossz hétfői hírek után mindenki attól retteg, hogy a kínai gazdaság a tervezettnél jobban fog lassulni.

Tegnap Amerikát is megviselték a kínai események, bár a napi mélypontokról azért zárásra valamelyest visszajöttek az indexek, így is jelentős, 1,5-2 százalékos esés lett a vége. Ázsiában a tegnapi hatalmas esések után ma reggel valamennyire megnyugodtak a piacok, bár Kínában azért ma is tovább esnek a részvények.

sanghaji összetett részvényindex 3 százalék körüli mínuszban indított, majd a korábbi záróértékig kapaszkodott vissza, mostanra viszont ismét esik, 1,6 százalékos csökkenést mutat. A térség többi piacon nincs nagy mozgolódás, Hongkongban és Japánban 0,5 százalék körüli leértékelődés látszik a meghatározó tőzsdemutatóknál.

Az átmeneti megnyugvásban, illetve a pánik enyhülésében nagy szerepet játszhatott, hogy a kínai jegybank tűzoltás jelleggel belépett a piacra és mintegy 20 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a kínai pénzügyi rendszerbe. Ezzel a lépéssel a jegybank egyúttal azt is jelezhette, hogy nem hagyott fel a laza monetáris politikával.

A jegybank akciója mellett egyes források szerint ma az állami irányítás alatt álló befektetési alapok részvényeket vásároltak a lejtmenet megfékezése érdekében. A kínai tőkepiaci felügyelet jelezte továbbá, iránymutatást ad majd arra vonatkozóan, hogy a nagyobb kínai részvénytulajdonosok milyen formában, milyen megkötések mellett adhatnak el részvényeket. Egyes források szerint a főbb befektetői csoportokra vonatkozó részvényeladási tilalom az eheti lejáratot követően is fennmaradhat.