Bemutatjuk az oktatási tervgazdálkodás nyomorát

D KOS20140926013
2016.02.10. 14:00 Módosítva: 2016.02.10. 15:25
Megszereztük a listát a Klik Ceglédi Tankerületének összes lejárt tartozásáról. Bár úgy volt, hogy a Klik 2016-ra minden adósságát törleszti, csak ez az egy tankerület január végén 278 millió forinttal volt adósa állami vállalatoknak és magánszemélynek: nem fizettek a tankönyvekért, tejért, egészségügyi szolgáltatásokért, de tetemes tartozásuk volt busztársaságok és a nemzeti gyermekmentő szolgálat felé is. A tankerület vezetője közben a tervgazdálkodási időket idéző levélben utasította az igazgatókat az idei költségvetés kiszámolására: egy hétvégét adott a feladatra, és szankciókkal fenyegette meg azokat az iskolákat, amik nem készülnek el időben. Előre szóltak nekik, hogy csak a töredékét kapják meg annak a pénznek, amit kérnek.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárként azt mondta egy tavaly novemberi háttérbeszélgetésen, hogy újraszámolták a Klik 2015-ös költségvetését, és a kormány biztosította számukra azt a 26,7 milliárd forintot, ami hiányzott a rendszerből. Czunyiné akkor azt is állította, hogy ebből a pénzből a Klik év végéig törleszteni tudja az adósságait.

Rövid idő alatt kiderült, hogy a menesztett államtitkár valamit rosszul gondolt, csinált, vagy nem mondott igazat, mert a Magyar Államkincstárnak lejelentett adatok szerint a Klik 10,1 milliárdos adóssággal zárta az évet. Ez azt jelenti, hogy hiába az extra forrás, augusztus végéhez képest még nőtt is 2 milliárddal a szervet tartozása. 

Hivatalosan nagyjából ennyit lehetett eddig tudni a Klik gazdálkodásáról, az Index birtokába jutott dokumentumokból viszont jóval részletesebb képet kaphatunk arról, hogy kiknek és mennyivel tartoznak. 

Mintha ingyen lenne a tej és a gáz

A Klik 198 tankerülete közül az egyik a ceglédi. Ez a legeladósodottabbak között lehet, mert a tartozásállományuk január 22-i összesítése szerint 278 millió forint lejárt vagy közös megegyezéssel átütemezett tartozásuk van. A teljes, több mint 2000 tételt felsoroló listát itt lehet böngészni.

40 iskola tartozása 

A Klik adatai szerint a Ceglédi Tankerületbe 40 iskola tartozik Pest megyéből: Cegléd mellett Szentendréről, Gödöllőről, és Monorról is van iskolájuk , és például az összes váci középiskola, ami azért érdekes, mert a Kliknek van önálló Váci Tankerület is.

Ezt eredetileg a váci Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselői kérték ki közérdekű adatigényléssel. Az összesítésből nem derül ki, hogy mióta gyűlik a tartozásuk, mert a számlákhoz nem rendeltek dátumokat.

A legtöbb pénzzel az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) tartoznak, több mint kétszáz tételben összesen 80,5 millió forinttal, de vannak még komoly adósságok: 

 

A Ceglédi Tankerületnek komoly adóssága van gázszolgáltatók felé is, összesen 33,3 millió forint. Van még 15 milliós ki nem fizetett áramszámlájuk, 11 millióval tartoznak vízért, 10 millióval papír és írószerekért, 14,4 millióval irodatechnikai felszerelésekért, és 4 millióval tűz- és munkavédelmi szolgáltatásokért. Tejgyártó társaságoknak pedig összesen 27 millió forinttal tartoznak. 

Nem fizettek a Wellness Klinikán és a mosodában 

Jelentősnek mondható, 4,4 milliós adósságuk van egészségügyi szolgáltatók felé is. Ebben van ki nem fizetett fogorvosi vizsgálat, gyógyszertári számla, és a Klikhez kapcsolódóan valaki 112 ezer forintért egy Wellness Klinikán is igénybe vett egy szolgáltatást, amiért aztán nem fizetett. 

A nagyobb tartozásaik között akad még 2,1 milliós számla egy busztársaság felé, és van 2,8 millió forint hátralékuk a Magyar Posta és 2 millió a Magyar Telekom irányába is. 1 millióval tartoznak egy kazánszerelőnek, 700 ezer forinttal pedig egy villanyszerelő cégnek. 

Az előbbieknél kisebb tételben, de a tankerület adósa még szappangyártónak, kártevőirtónak, cipésznek, mosodának, kéményseprőnek, liftkarbantartónak, könyvtárnak, önkormányzatoknak, szemétszállító cégeknek, és szakképzést végző külsős oktatóknak is. 

Fodor Gábor a Bem József szakiskola 130 éves jubileumi ünnepségén
Fodor Gábor a Bem József szakiskola 130 éves jubileumi ünnepségén

Hétfőn megkérdeztük a tankerülettől, hogy a terveik szerint mikor egyenlítik ki a tartozásaikat, de eddig nem jött reakció. Szerda délben az EMMI sajtóosztálya érdeklődésünkre annyit közölt, hogy "az iskolák állami működtetéséhez szükséges minden forrást, a közüzemi számlák fedezetét is biztosítja a kormány, így a KLIK minden számláját tudja rendezni". Lényegében Palkovics László új oktatási államtitkár is ezt mondta egy keddi háttérbeszélgetésen

Nem spájzolás, nem dőzsölés, felelős kalkuláció 

A Ceglédi Tankerület vezetője Fodor Gábor (nem azonos vele és vele sem), ő előtte a budapesti XII. tankerületet irányította. Mióta Cegléden dolgozik, nem eseménytelen az élete, tavaly március 15-e előtt bekerült az országos médiába, mert arra kért több iskolaigazgatót, hogy küldjenek diákokat a budapesti állami ünnepségekre. A váci Madách Imre Gimnázium tantestülete "Észak-Korea-hangulatúnak" érezte a kérést, és nyílt levélben tiltakozott. 

Fodor nagy lelkesedéssel vette át új tankerületét, kinevezése után arról beszélt egy interjúban, hogy a Klikben "a szülők átláthatóbb intézményrendszerrel találkozhatnak, felmenő rendszerben ingyenessé válik a tankönyv". Feltehetőleg arra utalt, hogy a diákok ingyen jutnak majd a könyvekhez, de talán azt ő sem gondolta - ami végül megtörtént náluk -, hogy az iskolák sem fognak fizetni értük. 

Valószínűleg látva a 278 milliós adósságot, Fodor vasszigorral kezdte meg a 2016-os évet. Egy birtokunkba jutott levél szerint január 8-án arra utasította az alá tartozó iskolák vezetőit, hogy január 11-re készüljenek el az intézményeik költségvetésével. Felkiáltójellel kiemelte, hogy aki nem adja le határidőre az anyagát, annak nem tervezik be az igényeit a megyei költségvetésbe. Természetesen az iskolákat nem érhette meglepetésként, hogy 2016 elején is el kell készíteniük a költségvetésüket, de többen úgy érezték, hogy nagyon kevés idő van a határidő bejelentése és a leadás között. 

Fodor egy prezentációt is küldött az igazgatóknak arról, hogyan töltsék ki a terveket, ennek legelején jelezte, hogy "a költségvetés kitöltése

hétvégi munka lesz, felelősségteljes munka lesz. 

Úgy tudjuk, hogy nagy felháborodás lett az ukázból, ezért Fodor hajlandó volt kitolni a határidőt január 11-én 14:00-ra. A költségvetési iránymutatás agendája egyébként így szólt: "Lássunk tisztán, mennyibe kerülne, egy felelősen, előrelátóan, racionálisan gondolkozó intézményvezetői igény után a köznevelés rendszere Pest Megyében". 

A prezentációban Fodor többször hangsúlyozta, hogy az igazgatók minimális igényeket fogalmazzanak meg, amik nélkül már nem működőképesek az intézményeik. Nyomatékosításul hozzátette: "NEM spájzolás. NEM dőzsölés. FELELŐS kalkuláció". A bemutatót azzal zárta, hogy a "teljes (dologi) kérések csupán töredékét fogják megkapni". 

A kormány ki tudná fizetni a tartozásokat 

A Klik 10,1 milliárdos adóssága sok pénz, de nem egy állami költségvetésnek. Főleg, ha azt vesszük, hogy a kormány ennek közel háromszorosával segítette ki ősszel a szervezetet. Bármennyire is alulfinanszírozott a Klik, akár most is lazán át tudnák vállalni az összes tartozását a rendkívüli helyzetekre félretett tartalékokból. (A kormány számára tavaly 100 milliárdot különítettek el rendkívüli tartalékként, de ezt novemberben megemelték 60 milliárddal, mert őszre elfogyott a pénz. Egyrészt, mert jött a menekültválság, másrészt mert átvállalták az MTVA 47,2 milliárdos hitelét.)

Ha a kormányban lenne szándék a Klik összes tartozásának rendezésére, akkor ennek nem kellene hogy legyen akadálya. Úgy tűnik azonban, hogy az oktatás finanszírozásának rendbetétele jelenleg nem prioritás, és valószínűleg nem is az a cél, hogy újra és újra alultervezzék a szervezet pénzügyeit, majd év végén korrigáljanak.  

A Klik bizonytalan pénzügyi helyzetét jól szemlélteti, hogy az intézményfenntartó a kötelező úszásoktatásnál fennálló elmaradásai miatt pár napja azt írta nekünk, hogy 

A Klik gazdasági helyzetének függvényében rendezi dologi kiadásait, köztük az úszásoktatással kapcsolatos

számlákat is.

Hozzátették: "A Pilisvörösvári Tankerületnek a két úszóiskola felé fennálló tartozása likviditási helyzetünk lehetőségei szerint kifizetésre kerül". Ebből egyértelmű, hogy gyakorlatilag fogalmuk sincs, mikor lesz pénz a tartozások kifizetésére, miközben az adósságaik miatt van olyan iskola, ahol elmaradt a tanítás, mert a szolgáltató kikapcsolta a fűtést

Az Emmi sajtóosztályához hasonlóan Palkovics László államtitkár is azt ígérte, hogy ki fogják fizetni a tartozásaikat, de hogy mikor, arról senki sem mond konkrétumot. Az államtitkár a keddi háttérbeszélgetésen a Klik súlyos adósságait azzal magyarázta, hogy 2013-ban egy teljesen új rendszer állt fel. Ennek a költségei azonban nem voltak megbecsülhetőek, korábban ugyanis az iskolafenntartó önkormányzatok gazdálkodása sem volt átlátható.  Az államtitkár szerint időre van szükség, amíg láthatóvá válik, mennyi pénzből tud működni az állami fenntartású iskolarendszer.