Futóversenyekkel járatnák csúcsra a budapesti turizmust

2016.03.01. 15:18 Módosítva: 2016.03.01. 16:23

A turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években, mondta Varga Mihály a futóversenyek gazdasági hatásait vizsgáló tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón kedden. A futóversenyeknek nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív külföldi médiavisszhangot is generálnak a miniszter szerint, így érdemes nagy hangsúlyt fektetni rájuk. 

A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki,

derült ki a Budapesti Sportiroda (BSI) által megrendelt KPMG-tanulmányból. Az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma: a vizsgált három nagy rendezvényen - Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál - meghaladta a 70 ezret a regisztrált versenyzők száma tavaly, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest. A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre tavaly, 17 500 külföldi futó és kísérője mintegy 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát.

Az éppen teljes átszervezésre kerülő turisztikai ágazat adja a bruttó GDP 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja. Varga Mihály az eseményen elmondta, hogy a kormány szándéka szerint a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as uniós időszakban az eddig kiírt pályázatokból is több mint 100 milliárd forintot biztosítanak. A budapesti támogatott programok közül ide tartozik a Hauszmann-terv, a Liget-projekt és a vizes világbajnokság helyszínének kialakítása, amely szintén hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez - mondta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a keretösszeg az év végére megközelíti a 150 milliárd forintot - más kérdés, hogy a mostani tervek tükrében könnyen lehet, hogy Rogán Antal kihúzza az ágazatot az NGM alól, hiába nem szeretné ezt annyira Varga.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma,

a legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából jönnek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott. Indra Dániel, a KPMG menedzsere elmondta, hogy a gazdasági hatást az őszi futóversenyek - Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál - kapcsán vizsgálták. Az eredményekből kiderült: a maraton 2,3 milliárd forint, a félmaraton 700 millió forint közvetlen költést generált, ami a multiplikátor hatással számolva 4,44 milliárd költést jelent a teljes gazdaságban. Ha 40 százalékos hozzáadott értéket rendelnek a versenyekhez, akkor azok 1,78 milliárd forinttal járultak hozzá a 2015-ös GDP-hez - ismertette.