Orbán: Kettős bérrendszert kell bevezetni jövőre

A gazdaság vezetői beszélnek az MKIK évnyitóján

Index
2016.03.10. 10:43

Összefoglaló

Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben gazdasági évnyitót tart
Itt rendszerint felszólalnak a magyar gazdaság irányítói
Idén felszólal Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály is
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ott folytatná, ahol Parragh abbahagyta. Illetve nem teljesen ott, ő is a komplex programról szeretne beszélni, amiben mindenki részt tud venni.

  • Olyan sebességgel változik, amit nem is gondoltunk volna. Sok helyen például már vízügyi válság van, hihetetlen gyorsan zajlanak a folyamatok. Egyre többen vagyunk a Földön, mit fog ez a sok ember enni? Gondoltuk-e azt, hogy a Mad Max világa valósággá válhat? Gondoltuk-e tavaly, hogy kerítést kell építeni? Gondoltuk-e két évvel ezelőtt, hogy Ukrajnában ilyen elhúzódó háború lesz?

  • - mondja Parragh, szerinte 5 éves távon lehetne egy 15 százalékos reálbérnövekedés és növekedhetne a hatékonyság. Az államnak ehhez le kellene mondania a járuléknövekedésről, újra kellene gondolni a cafetériát, csökkenteni a bürokráciát és a létszámot a közszférában.

  • És elindult egy valós felzárkózás. Ez persze még mindig relatív, de pozitív. Kérdés, hogy túl vagyunk-e a nehezén, vagy majd csak most jön-e a neheze. Parragh válasza erre: túl is vagyunk, meg most is jön, de kíváncsi arra, hogy az elnök úr mit gondol majd erről.

  • Parragh László visszaolvasta, hogy miről szóltak a tavalyi beszédek az évnyitón, egyebek mellett szó esett az oktatás átalakításáról, ebben szerinte jelentős lépések történtek. "Ma leomlanak a határok a felsőoktatás és a szakképzés között, még akkor is, ha ezt sokan nem látják örömmel" - mondta.

    A közoktatásban is elindult az átalakítás, Parragh szerint ebben az igazán fontos a tananyag tartalma. Hogy ne a középfokú oktatástól várjuk, hogy megtanítsa a gyerekeket írni és olvasni, hanem ez megtörténjen már az általános iskolában.

  • Elkezdődött az esemény, Parragh kivetített egy fotót több mint egy évtizeddel ezelőttről, amin ugyanúgy ő, Varga, Orbán és Matolcsy ülnek egy asztalnál. Ezzel csak azt akarja mutatni, hogy ezekben a beszélgetésekben van egy folytonosság.

  • Bevonult a miniszterelnök, Matolcsy György és Varga, mellettük Parragh László, az MKIK elnöke.

  • Megérkeztek az MKIK meghívott vendégei, tele van az InterContinental díszterme. A közönség soraiban cégvezetők, állami hivatalok első emberei, jelen van mások melett Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, de az első sorban ül az OTP-vezér Csányi Sándor és a Mol-vezér Hernádi Zsolt is.