Simicska bukja a vadászterületeit Vasban

D  TT20140808021
2016.07.04. 10:56

Vas megye északkeleti részén 14 ezer hektáron volt eddig vadászati joga a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-nek, de a vadászati jogokra vonatkozó, a vadászati hivatal által megtett ajánlások alapján ezt a területet feldarabolják, és a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. a következő 20 éves ciklusra nem kapott egyetlen területre sem ajánlást, aminek az lehet az eredménye, hogy végül vadászati jogot sem kapnak - derül ki a Nyugat.hu cikkéből.

A vadászati jog birtokában a vadászcégek egy adott területet monopóliumot élveznek, egyúttal a cégeket illeti meg a területen bérvadásztatásból és vadgazdálkodásból származó bevétel is. Vas megye északkeleti része azért is értékes vadászterület, mert idegenforgalmi bevételeket is generál. A területeket eddig 10 évre osztották ki: a vadászati hivatal először közzé tett egy ajánlást, hogy melyik vadászati társaságot szemelte ki egy adott területre, ezt követően viszont más társaságok is bejelentkezhettek a területre, és az egyeztetések után a tulajok kétharmados szavazatával döntöttek a szavazati jogról, ami után az ajánlást a hatóság tette meg.

Ebben a ciklusban annyi változott, hogy 10 év helyett 20 évre vonatkozik a felügyeleti jog, így most a hatóság ajánlásának és a határidőnek is nagyobb súlya volt. Ez utóbbi azért is fontos, mert az ajánlásokat, amik alapján a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. területeit három részre osztják, és a szomszédos területekhez csatolják, az érintettek tudta nélkül hirdette meg a hatóság, így a döntés ellen már csak a határidő lejárta után tudnak tiltakozni. A Sárvári Mezőgazdasági Zrt. levélben tiltakozott is az vadászati hatóság döntése ellen, a lap szerint a hatóság válaszában csak a törvény vonatkozó részeit idézte.

A Nyugat.hu információi szerint a legjobb adottságú erdőrészt, a váti erdőt a Répcementi Hunor Vadásztársaság területeihez csatolták. Ennek a cégnek az elnöke, Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő titkárának, Gagyi Leventének az apja, Gagyi István.Gagyi István - aki a Vas megyei vadászkamara elnöke is - a lap megkeresésére cáfolta, hogy politikai alapon osztották ki az ajánlásokat. Azt mondta, az ő cégük is elszenvedője annak, hogy nem tudtak előre arról, hogy mikor írják ki az ajánlásokat.