Megint vett egy szállodát Mészáros Lőrinc

2016.08.22. 11:16 Módosítva: 2016.08.22. 13:38

A balatonalmádi Ramada hotel megvásárlásával gyarapította hotelláncát Mészáros Lőrinc - írja a Napi.hu.

A Magyar Nemzet a múlt héten írt arról, hogy a négycsillagos Ramada Hotel and Resort működtetését az Event-Immo Kft. átvette az eddigi üzemeltetést végző Aurora Hotels Kft.-től. A Napi.hu értesülése szerint ez viszont csak egy része az üzletnek: a Mészáros tulajdonában levő R-Kord Kft. ugyanis a hotel épületét is megvette a tulajdonostól, ami megegyezik az Aurora Hotels tulajdonosi körével.

Az Event-Immót 2010-ben alapította egy Schmidl Péter nevű budapesti vállalkozó, és Schmidl linkedInes profiljából az is kiderül, hogy tavaly június óta ő a Saliris Hotel igazgatója is. Az Event-Immóban nagyobb részesedése van még Csík Zoltánnak is, aki Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester több cégében is vezető pozícióban dolgozik.

Mészáros az üzemeltetési és tulajdoni jogot Wossala György családjától és két kínai partnerétől, Xu Ruitől és Xu Zhenquingtől szerezte meg. Azt nem lehet tudni, hogy ezért mennyit fizetett. Az új üzemeltető nevében - a napilap szerint - Schmidl Péter járt el, de az új üzemeltető cég többségi tulajdonosa a Scentrum Kft. Ennek meghatározó tulajdonosa az a Csík Zoltán, aki az elmúlt hónapokban többször bukkant fel, mint Mészáros bizalmi embere. Az Event-Immo Kft. székhelye a VI. kerületben, a Révay utca 10. szám alatti irodaházban van. Ez az épület a tavaly csődbe ment Buda-Cash tulajdonában volt, de ingatlanpiaci hírek szerint már ez is a Mészáros-ingatlanbirodalomhoz tartozik.

A 2005-ben megnyílt egykori balatonalmádi Auróra hotel 2009-ben került bajba: egy mindössze 4 millió forintos beszállítói tartozás miatt indult felszámolási eljárás az akkori tulajdonos Wossala Hotels Kft. ellen. A szálloda felújítására 2,9 milliárd forintos, svájci frank alapú hitelt vettek fel az Erste Banktól, és ez lett végül a csőd egyik oka. A felszámolási eljárás elkezdődött, de a szálloda az elmúlt években egyre jobb teljesítményt nyújtott, ezért 2014-ben véget is ért: a 2012-es 147 millió forintos veszteség tavaly már 181 millió forintos mérleg szerint eredményre javult, miközben a 2015-ös árbevétel már megközelítette a 850 millió forintot.

A Mészáros-féle turisztikai csoport legutóbb az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. megalakulása miatt került a hírekbe. Ez a cég végzi majd az ott, romos állapotban levő egykori Habsburg-kastély felújítását. Folynak az egyeztetések a Hunguest-hotellánc átvételéről is - itt 19 hotel van átadólistán. A legjobb vételnek azonban kétségtelenül a felszámolás alatt levő szállodák számítanak: az egerszalóki Saliris Resort Hotel és a mátraházi Lifestyle Hotel Mátra. Ez utóbbi a Quaestor-csoporthoz tartozott. Mészáros egyébként nemrég alapított új céget a Szíjj László érdekeltségében lévő Duna Aszfalt Kft-vel. Az új vállalkozás neve alapján úgy tűnik, hogy a tulajok horvátországi ingatlanfejlesztésekben gondolkodnak.