Natália
1 °C
7 °C

Méregdrága, nincs sok értelme, de megépül a britek új atomerőműve

2016.09.29. 19:00

Aláírta a brit kormány és a fővállalkozó francia EDF energiakonszern az új délnyugat-angliai atomerőmű, a kínai közreműködéssel épülő Hinkley Point beruházási szerződéseit – írja a Guardian.

A Hinkley Point minden idők legdrágább atomerőműve lesz, potom 18 milliárd fontból (6400 milliárd forintos) tervezik felépíteni. A projektet korábban sokan bírálták a magas ár, a megtérüléssel kapcsolatos kételyek és a kínaiak jelenlétével kapcsolatos esetleges nemzetbiztonsági kockázatok miatt. 

Theresa May brit kormányfő korábban meg is próbált kvázi kifarolni a dologból, július végén ugyanis az erőműépítés jóváhagyását a tervezett aláírás előtt egy nappal váratlanul elhalasztotta. Azonban a kínaiak erre elég nyíltan megfenyegették a mostanában nagyon látványosan Peking kegyeit (és pénzét) kereső Londont, így végül beadták a derekukat.

A beruházás már most többéves késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de az EDF finanszírozási problémái miatt már tavaly 2023-ra tették át a határidőt. 

Az EDF egy 3200 megawattos egységet épít, két reaktorral. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termeli majd meg; ez hatmillió háztartás áramellátására lesz elegendő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?