Már az EU is vizsgálja az Ubert

2016.11.21. 07:36

Immár az Európai Bíróság is vizsgálja az Ubert, hogy vajon sért-e uniós törvényt a működésével. De nemcsak Európában, hanem Afrikában és Ázsiában is van gondja bőven a cégnek – írja a Napi.hu.

A közösségi taxiszolgáltatást nemcsak Magyarországon lehetetlenítették el, a világ számos országában valóságos hatósági hadjárat indult ellene. A harc legfrissebb helyszíne pedig Spanyolország, ahonnan az Európai Unió elé kerülhet az ügy.

Az ottani taxisok azt kifogásolják, amit itthoni kollégáik is: az Uber spanyol leányvállalata ugyanis taxis vállalkozói engedély és más vonatkozó hatósági engedélyek hiányában nyújt személyszállítás-szervezési szolgáltatásokat. 

A kérdés azonban nem ennyire egyszerű, első lépésként ugyanis a spanyol bíróságoknak el kell dönteniük, hogy az Uber tevékenysége valóban engedélyköteles-e. A problémát az okozta, hogy nem egyértelmű, hogy az amerikai központú cég által nyújtott szolgáltatások

  • engedélyköteles közlekedési szolgáltatásnak,
  • vagy az uniós szolgáltatási irányelv (2006/123/EK) hatálya alá tartozó, és a tagállamok által csak nyomós közérdekből korlátozható szolgáltatásnak,
  • vagy az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv (2000/31/EK) által szabályozott és csak kivételes esetekben korlátozható információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősülnek-e.

A spanyol bíróságok pedig az Európai Bírósághoz fordultak, az uniós szervezettől várják ugyanis e kérdések eldöntését. Az EB várhatóan november végén dönthet az ügyben, amely akár az Uber európai sorsát is meghatározhatja.

Nemrég Angliában is fontos pert bukott az Uber, továbbá Dániában, Tajvanon és Afrikában is szorongatják a céget, viszont Romániában éppen terjeszkednek.