Pillanatok alatt tíz százalékkal drágulhat az olaj

2016.11.29. 12:22

Ha valóban megszületik a megállapodás az OPEC-országok között a termelés visszafogásáról, akkor abból pillanatok alatt tízszázalékos drágulás lehet. Ugyanakkor egyre több jel mutat arra, hogy a tervek mégsem jönnek össze, és nem csökken a világ olajtermelése 1,6 százalékkal, mondta Evan Kelly az oilprice.com vezető elemzője az Alapblognak.

A kitermelés és a WTI, illetve a Brent kőolajfajták árának alakulása.
A kitermelés és a WTI, illetve a Brent kőolajfajták árának alakulása.
Fotó: bloomberg

Evan Kelly szerint a nagy olajtermelő- és olajexportáló országok kormányai taktikáznak és az utóbbi hetekben szinte egybehangzóan állították, hogy készek mindannyian keményen visszafogni a termelést.

Az OPEC árkartellhez tartozó államok azonban évtizedek óta inkább megbízhatatlanságukat igazolják vissza a gyakorlatban.

Ráadásul az érintett főszereplők közül még talán a legszavahihetőbbnek számító Szaúd-Arábia már jelezte, mégsem születik komoly döntés most szerdán az OPEC csúcson, és Irán szintén kétségeit fejezte ki a nagy termeléscsökkentési megállapodás realitásával kapcsolatban.

A Nemzetközi Energia Ügynökség 60 dolláros olajárral számol a következő hónapokban, ha az olajexportálók jelentős része fegyelmezetten visszafogja a termelését, de ha nem, negyven dollár alá süllyedhet a hordónkénti ár.