Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdődött az OPEC ülése

2016.11.30. 09:08

Másfél százalékkal emelkedett a kőolaj ára, miután az iraki OPEC-küldöttség egyik tagja azt mondta, hogy a szervezet szerdai bécsi ülésén a termelés csökkentéséről "biztosan születik valamilyen megállapodás". Az iráni olajügyi miniszter szintén optimista.

A bécsi találkozó nem hivatalos része reggel 8 órakor kezdődött, a hivatalos ülés 9-kor indult. A szerdai megbeszélést tétje, hogy sikerül-e áthidalni az ellentéteteket a szervezet vezető olajtermelője, Szaúd-Arábia, valamint a második és a harmadik legnagyobb termelő között. Irak és Irán képviselői még kedden is azt mondták, hogy nem készülnek termeléscsökkentésre.

A két ország együttes olajtermelése napi több mint 8 millió hordó, Szaúd-Arábiáé 10,5 millió hordó. Az OPEC, amely a globális olajtermelés harmadát adja, szeptemberben arról állapodott meg előzetesen, hogy napi 32,5-33 millió hordóra fogja vissza a termelését a jelenlegi napi 33,64 millió hordóról, hogy ezzel emeljék a kőolaj árát, ami csaknem fele a 2014 közepén mértnek.

A Goldman Sachs és a Barclays elemzői szerint, ha létrejön a megállapodás szerdán Bécsben, akkor a kőolaj ára azonnal 50 dollár fölé ugrik. Ellenkező esetben az ára 40 dollárra zuhanhat. 

Irán arra hivatkozva akar kibújni a termeléscsökkentési kötelezettség alól, hogy több év szankció után januártól szüntették meg a vele szemben elrendelt exportkorlátozásokat.

A kialakult túltermelésért éppen ezért nem felelős, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy máris korlátoznák az exportját. Irak pedig azzal érvel, hogy pénzre van szüksége az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni harcra.

Beindult a spekuláció

A befektetők egyelőre optimisták, legalábbis az OPEC-gyűlés előtt nyilatkozó olajminiszterek szavaiból azt olvasták ki, hogy inkább lesz megállapodás, mint nem.Irán képviselője például azt mondta az ülés előtt, hogy bár még hátra vannak a tárgyalások, de Irán valószínűleg nem növeli majd a kitermelését. 

Ez pedig oda vezetett, hogy a zárt ülés megkezdésekor már 50 dollár fölé emelkedett a Brent-olaj világpiaci ára, október vége óta először.