A Ford kárpótolja Mexikót a fel nem épült gyárért

2017.01.04. 08:23

A Ford Motor kompenzációt fizet annak a mexikói szövetségi államnak, amelynek a területén 1,6 milliárd dollárért üzemet akart építeni, de végül lemondott a tervről - írja az MTI.

A beruházás törlését kedden jelentette be a Ford, a mexikói gazdasági minisztérium sajnálkozását fejezte ki a döntés miatt. A Ford azt közölte, hogy megtéríti a tervezett gyárépítéssel kapcsolatban mexikói részről felmerült költségeket. Hogy pontosan mekkora lesz a számla végösszege, egyelőre nem tudni.

A Ford Trump várható gazdaságpolitikai intézkedéseivel összhangban - bár nem kizárólag emiatt - 700 millió dolláros beruházással bővíti az amerikai Michigan államban működő Flat Rock összeszerelő üzemet a következő négy évben és ezzel 700 új munkahelyet teremt. A michigani gyárban modern, elektromos autókat fognak gyártani, a beruházást abból az 1,6 milliárd dollárból finanszírozzák, amelyet korábban a mexikói San Luis Potosi üzem felépítésére szántak.

Trump egyik legfőbb kampányígérete, hogy visszaviszi az ipari munkahelyeket az USA-ba, kedden a Twitteren adott ultimátumot a General Motorsnak, hogy vagy az USA-ban fogja a Chevy Cruze típusú autóit gyártani, vagy kénytelen lesz nagyobb adót fizetni az import után. A Trump-féle ígéretek betartásának lehetséges gazdasági hatásait Magyarországra nézve itt latolgattuk