Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Heteken belül elfogy a kacsa és liba Magyarországról

2017.01.30. 07:41 Módosítva: 2017.01.30. 07:42

A madárinfluenza-járvány olyannyira megtizedelte a magyarországi kacsa- és libaállományt, hogy heteken belül eltűnhet a boltok polcairól ezen két szárnyas húsa. Hiába az áfacsökkentés, a járvány miatt vélhetően nem fog jól fogyni a baromfihús, hiszen szeptemberig is eltarthat, mire pótolni tudják majd az elpusztult szárnyasokat, írja a Világgazdaság.

A madárinfluenza miatt eddig csaknem 3 millió állatot kellett leölni, a közvetlen kárt pedig 3 milliárd forintra becsülik. A kár enyhítésére európai uniós támogatást kért a kormány.

A lapnak a Spar, az Auchan és a Tesco is megerősítette, hogy ellátási nehézségekkel küzd a kacsa- és libatermákek terén, csak a vásárlói igény 10-20 százalékát tudják kielégíteni. Csak az áruhiány miatt van, ahol csak heti egyszer kerül friss kacsa- és liba a polcokra, és a kínálat csökkenése miatt áremelés is előfordulhat a termékcsoportban.

A beszállítók pedig azt közölték, hogy a fennmaradt kacsa- és libaállomány néhány héten belül elfogy, s újabb telepítésekben addig nem gondolkodhatnak, amíg a fertőzés tart vagy újabb üti fel a fejét. A feldolgozók is arra panaszkodnak, hogy a járvány előtti mennyiség töredéke érkezik hozzájuk.

Piaci szereplők szerint a készlethiány húsvétig is kitarthat. Arra pedig augusztusig, szeptemberig kell majd várni, hogy a kacsa- és libatermékek kínálata újra utolérje a keresletet. Így tehát hiába csökkent a baromfihús áfája 27-ről 5 százalékra, aki kacsát vagy libát szeretne, azon ez nem fog segíteni.