Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogerősen öt évre csökkentették Kulcsár Attila büntetését

2017.03.22. 13:39 Módosítva: 2017-03-22 13:52:31

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélték a brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát.

A Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa az ügy több más vádlottja esetében is enyhítette, néhány esetben helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A K&H Equities egykori vezető brókere, Kulcsár Attila és vádlott társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot. A vádlottak március 20-án álltak a táblabíróság büntetőtanácsa elé.

Kulcsárt 2008-ban a Fővárosi Bíróság ítélte nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra. Alig két év múlva azonban a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú döntést eltörölve új eljárást rendelt el: az öt évig tartó eljárás végén az ítélet a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést 6 év 6 hónapra csökkentette. Az ügyészség azonban fellebbezett az eset súlyára való tekintettel, ekkor kezdődött a másodfokú eljárás.

A brókerbotrány 2003-ban robbant ki. A vádirat azt állította: Kulcsár Attila a K&H brókercégének dolgozójaként 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek – magánszemélyek és egyes állami vállalatok – pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

Kulcsár viszont a bíróság előtt azt állította, hogy amikor ő 1998-ban a K&H Equitieshez került, akkor már rég működött az az illegális rendszer, amiből aztán kirobbant a botrány, kollégái pedig már régóta csinálták azt, amivel őt megvádolták. Szerinte ez nem is annyira sikkasztás volt, ahogy azt a vád mondja, hanem a bank VIP-ügyfeleinek a pénzét mosták tisztára, akik így még több pénzhez juthattak. Ehhez hamisították meg a kimutatásokat, amik veszteséget mutattak az adóhatóság felé.

A bíróság viszont nem fogadta el Kulcsár állításait, és arra a megállapításra jutott, hogy a bróker 8 milliárd forintos kárt okozott a szürke üzletekkel. Ebből a rendőrség a nyomozás során 6,3 milliárd forintot zárolt az érintett cégektől és a gyanúsítottaktól. A pernek, amelyben sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás miatt emeltek vádat, eredetileg 21 vádlottja volt (politikusok szintjén egyetlen gyanúsítottat sem sikerült azonosítani), ami később 24-re nőtt. Köztük volt Kulcsár Attilán kívül a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezetője, Forró Tamás volt televíziós szerkesztő, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. korábbi vezérigazgatója és Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgatója is – emlékeztetett a lap.

A vádlottak közül ketten elhunytak. Rejtő E. Tibort időközben felmentette a bíróság, Schönthal Henrik ellen pedig 2011-ben egészségi állapota miatt függesztették fel az eljárást.