2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00 ÉLŐ
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Jogerősen öt évre csökkentették Kulcsár Attila büntetését

2017.03.22. 13:39 Módosítva: 2017.03.22. 13:52

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélték a brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát.

A Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa az ügy több más vádlottja esetében is enyhítette, néhány esetben helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A K&H Equities egykori vezető brókere, Kulcsár Attila és vádlott társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot. A vádlottak március 20-án álltak a táblabíróság büntetőtanácsa elé.

Kulcsárt 2008-ban a Fővárosi Bíróság ítélte nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra. Alig két év múlva azonban a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú döntést eltörölve új eljárást rendelt el: az öt évig tartó eljárás végén az ítélet a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést 6 év 6 hónapra csökkentette. Az ügyészség azonban fellebbezett az eset súlyára való tekintettel, ekkor kezdődött a másodfokú eljárás.

A brókerbotrány 2003-ban robbant ki. A vádirat azt állította: Kulcsár Attila a K&H brókercégének dolgozójaként 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek – magánszemélyek és egyes állami vállalatok – pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

Kulcsár viszont a bíróság előtt azt állította, hogy amikor ő 1998-ban a K&H Equitieshez került, akkor már rég működött az az illegális rendszer, amiből aztán kirobbant a botrány, kollégái pedig már régóta csinálták azt, amivel őt megvádolták. Szerinte ez nem is annyira sikkasztás volt, ahogy azt a vád mondja, hanem a bank VIP-ügyfeleinek a pénzét mosták tisztára, akik így még több pénzhez juthattak. Ehhez hamisították meg a kimutatásokat, amik veszteséget mutattak az adóhatóság felé.

A bíróság viszont nem fogadta el Kulcsár állításait, és arra a megállapításra jutott, hogy a bróker 8 milliárd forintos kárt okozott a szürke üzletekkel. Ebből a rendőrség a nyomozás során 6,3 milliárd forintot zárolt az érintett cégektől és a gyanúsítottaktól. A pernek, amelyben sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás miatt emeltek vádat, eredetileg 21 vádlottja volt (politikusok szintjén egyetlen gyanúsítottat sem sikerült azonosítani), ami később 24-re nőtt. Köztük volt Kulcsár Attilán kívül a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezetője, Forró Tamás volt televíziós szerkesztő, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. korábbi vezérigazgatója és Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgatója is – emlékeztetett a lap.

A vádlottak közül ketten elhunytak. Rejtő E. Tibort időközben felmentette a bíróság, Schönthal Henrik ellen pedig 2011-ben egészségi állapota miatt függesztették fel az eljárást.