Dinnyeháború: 100 forint alatt mindenkire haragszik az agrárkamara

2017.07.12. 12:46

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csak azoknál az áruházláncoknál áll a múlt héten meghirdetett dinnye fogyasztásösztönző kampány mellé, amelyek most, a szezon elején nem csökkentették vagy csökkentik kilogrammonként 100 forint alá a dinnye fogyasztói árát - ezt közölte a köztestület szerdán az MTI-vel. A kamara a múlt héten még csak a dinnye kilóját 99 forintért áruló Tescót fenyegette hatósági vizsgálattal, azóta viszont már több árházlánc is levitte a dinnye árát:

  • A Penny 89 forintért,
  • az Aldi 95 forintért,
  • a Lidl pedig 99 forintért hirdeti a görögdinnye kilóját.

Az agrárkamara közleménye szerint még három áruházlánc van, amelyik "korrekt",  vagyis még nem vitte le a dinnye árát 100 forint/kiló alá, az Auchan, a CBA a Spar, így ezekkel még  hajlandó ezeknél népszerűsíteni a dinnyeevést. Persze a többi áruházlánccal is nyitott a párbeszédre a kamara, leginkább arról, hogy adják drágábban a dinnyét.

Az agrárkamarának az a baja a túl olcsó dinnyével, hogy a bruttó fogyasztói ár nagyjából 25-30 százaléka a dinnye nettó felvásárlási ára,a termelők önköltsége pedig kilónként 40 forint körülalakul, így 100 forint alatt már csak veszteséggel tudják csak eladni a gazdák a dinnyéiket.