Jövőegyetem: szabálytalan pénzköltés, de nem bűncselekmény

2017.10.18. 12:17

Hosszas nyomozás után lezárta a rendőrség a sümegi jövőegyetem ügyét, amelyet azután nyitottak meg, hogy az alapítvány korábbi projektmenedzsere feljelentette az intézmény vezetőit sikkasztás miatt. Mint írtuk, a rendőrség bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást, most azonban megszereztük a lezáró határozatot, amiből kiderül: azért nem volt minden rendben a pénzköltéssel, csak a rendőrség szerint ez nem bűncselekmény.

A határozatból kiderül, hogy a John Henry Newman Oktatási Központ vezetői a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól három pályázaton elnyert összesen közel 28 millió forint jelentős részét nem egészen arra költötték, amire a kapták. A rendőrség által készíttetett könyvelői szakvélemény szerint a juttatott forrásokat a központ részben rendeltetéssel ellenesen, keresztfinanszírozásra használta, tagi kölcsönöket fizetett vissza belőle, az egyes pályázatok költségei pedig részben a későbbi pályázatokból lettek kifizetve. Ennek oka az volt, hogy a kft. saját bevételét meghaladó összegben költekezett, így a konkrét projektekre kapott pénzekből a főiskola megvalósítási programjára (pl. eszközbeszerzés) is juttattak, miután a saját forrás elfogyott. 

A szakvélemény szerint mindez nem bűncselekmény, csak szerződésszegés az MNB alapítványaival szemben. A szerződésszegés tényét egyébként korábban már a PADA alapítvány is megállapította, vissza is kérte a silány minőségben megvalósított tanulmányra kiadott összeget a cégtől.