Árpád
-2 °C
3 °C

Szétlopta egy kartell az egészségügynek szánt milliárdokat

2018.01.24. 14:41

Kartellbe tömörülve fölözhettek le egy több tízmilliárdos, egészségügyi fejlesztésekre kiírt uniós pályázatot az egészségügyi beszállító cégek, élükön két, a kormánnyal korábban jó kapcsolatot ápoló vállalkozóval - írja hosszan utánajárós cikkében a 444.hu.

A kormány 2015-ben írta ki a KEOP-5.6.0/E/15 - Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása című pályázatot, amelyben a kórházak 9 milliárd forintból vehettek MR, CT és hasonló diagnosztikai berendezéseket. Az összesítések szerint 81 intézmény több mint 40 milliárd forintot hívott le a pályázatban, hogy modernizálják a gépkészleteket. Viszont a Gazdasági Versenyhivatal egy évvel később, 2016 tavaszán nyomozni kezdett  a pályázat miatt, mert azt gyanították, hogy 

a pályázó cégek egyeztettek a pályázataikról, vagyis kartelleztek. 

A GVH akkor 21 kórházi beszállító cégnél kezdett egyszerre nyomozni, ennek viszont azóta sincs eredménye. A 444 forrásai szerint részben valószínűleg azért, mert ha nagyon alaposan nyomoznának, akkor túl felső szintre érne el a nyomozás a kormányon belül. A GVH vizsgálata 2018 májusában, vagyis a választások után zárul majd le. A GVH két főt gyanúsít azzal, hogy összeszervezték a kartellt:

  • az egyikük Maróth Gáspár, aki több kormányzati pozíciót is betöltött, az első Fidesz kormány idején pedig Orbán Viktor tanácsadója volt, és akinek édesapja, Maróth Miklós akadémikus jó kapcsolatban van a miniszterelnökkel,
  • a másikuk pedig Harmat Sándor, aki arról is ismert, hogy ő volt az első ember Magyarországon, akit ipari kémkedés miatt elítéltek, a 444 szerint korábban pedig  Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár bizalmasa volt.

A kartell résztvevőinek 20 százalékot kellett visszaosztania a szervezőknek, ami a 32,7 milliárdos szerződött költséggel számolva azt jelenti, hogy alsó hangon 6,5 milliárd forint tűnt el így Ennél viszont valószínűleg több is lehetett, a KEHOP pályázat nyertes ajánlatainak többsége ugyanis erősen túlárazott volt. A Korrupciókutató Központ Budapest elemzése szerint ennek a pályázatnak a szerződéseiben a szokásosnál is nagyobb volt a korrupciós kockázat, ugyanis

a közbeszerzések 79 százalékánál nem volt verseny a pályázatokért. 

Arról pedig a kórházak is tudhattak, hogy valami kavarás van a pályázatok mögött, a pályázatok harmadának dokumentációjából ugyanis kihagyták a beszerzés becsült értékét, amelyet a nyertes árajánlatával összehasonlítva hamar gyanússá válik, ha egy pályázatot eléggé túlszámláztak. 

Az ügy szálai pedig elég magasra nyúlnak. Maróth Gáspár a pályázat idején a VMD Kórháztechnológiai Zrt. nevű céget vezette, amelyben korábban tulajdonos is volt, és amely elég eredményesen szerepelt a kérdéses pályázatokon. A céget tulajdonló VMD csoport egyik tulajdonosa pedig Dr. Kertész Mariann, Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős NFM államtitkár felesége. Homolya már több kormányzati munkakörben foglalkozott az EU-s pénzek kiosztásával, miközben érdekeltségei nyertek is uniós pályázatokat, ami miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is felhívta már a figyelmet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium más szálon is bekapcsolódik a történetbe, a KEOP pályázat irányítása ugyanis sokak szerint fokozatosan átcsúszott az NFM-hez, itt születtek meg a pénzosztás legfontosabb döntései. Ennek még abban is lehetett szerepe, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkár 2015 augusztusában váratlanul lemondott a posztjáról. A KEOP pályázat irányítóhatósága a fejlesztési minisztérium volt, az NFM viszont a 444 kérdésére azt válaszolta, semmilyen ráhatásuk nem volt a kórházak és a pályázatok nyerteseinek szerződéseire, a tárca csak a pénzt fizette. A portálnak mesélő orvosok és vállalkozók szerint viszont részben az NFM okolható azért, hogy úgy osztották ki a pénzeket, ahogy. 

Korábban már más egészségügyi közbeszerzéseknél is felmerültek gyanús dolgok, kartelleztek már a sebvarrós cégek, kapott nagy büntetést az egészségügyi hivatal szabálytalan közbeszerzések miatt, és függesztettek már fel közbeszerzéseket, mert fura indokokkal korlátozták a versenyt a pályázat kiírói. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?