Judit
3 °C
7 °C

Hiába dobta be a húgát is, még jobban elbánnak Kim Dzsongunnal

2018.02.23. 17:56

Úgy tűnt, a szomszédos Dél-Koreában zajló téli olimpiát felhasználva Kim Dzsongun sikeres mosolyoffenzívába kezdhet az országát gúzsba kötő szankciót enyhítéséért. Nemcsak a szürreális szurkolólánycsapat jelent meg Phjogncsangban, hanem Dzsongun húga, az észak-koreai propagandagépezet egyik fő irányítójának tartott Kim Jodzsong is, aki majdnem Donald Trumppal is találkozott. Végül azonban mégsem, Washington pedig egy pénteken bejelentett intézkedéscsomaggal tovább szigorítja az észak-koreai szankciókat.

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentéséből kiderül, hogy az új szankciók – ahogy az előzetesen kiszivárgott – olyan hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. Összesen egy személyt, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak a büntető intézkedések.

A minisztérium közleménye szerint az új szankciók „azokat a törvénytelen lehetőségeket veszik célba, amelyeket Észak-Korea a szankciók kijátszására vett igénybe”.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában, vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. Az amerikai kormányzat célja az, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját- utalt rá a közlemény.

A szankciók orosz vállalatokat, illetve hajókat nem érintenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?