Trump már az európai autókat is megvámolná

000 TD46U
2018.03.03. 20:56

Az európai autók vámjának emelésével fenyegette meg az EU vezetőit szombaton Donald Trump amerikai elnök, természetesen a Twitteren. Trump azt írja, hogyha az EU tovább növeli az amerikai termékekre kivetett, szerinte már így is nagyon nagy vámokat, akkor az Egyesült Államok az európai autókat fogja jobban megvámolni, amelyek szerinte gyakorlatilag ingyen ömlenek az amerikai piacra. 

 Az amerikai elnök a héten gyakorlatilag kereskedelmi háborút indított a világ ellen, amikor bejelentette, hogy a jövő héten 25 és 10 százalékos vámot vezet be az acél és az alumínium importjára. Ennek bejelentésekor Trump az amerikai  arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek az USA-val, ezért kell megvédeni a hazai cégeket az olcsó konkurenciától.

Az EU vezetői ezen rettenetesen felháborodtak, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker például azt mondta, hogy ha Trump import vámokat akar bevezetni az európai termékek ellen, akkor "mi is tudunk hülyeségeket csinálni" és az EU megemeli mondjuk a Harley Davidson motorok és a bourbon whiskey vámját. Erre reagált Trump a fenti fenyegető tweettel. 

Az európai autókra kivetett vám elég rosszul érintené a nagy európai autós cégeket, amelyek 2016-ban egymillió kocsit szállítottak az USA-ba. Nem is beszélve a magyar gazdaságról, amely óriási mértékben függ a német autóipartól, így a magyar GDP-ben nagyon hamar meglátszana, ha kevesebb megrendelést kapna a Mercedes vagy az Audi.