Románia 2024-ben vezetné be az eurót

2018.03.10. 18:59

A Romániában egy éve kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) az euróbevezetés 2024-es céldátumáról szavazott a szombati rendkívüli kongresszuson.

A PSD-t vezető Liviu Dragnea a döntés kapcsán elmondta, hogy az eurózónához való csatlakozás kötelező és természetes lépés Románia részéről. Bár az ország az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban, egyben a legszegényebb és legkorruptabb is.

Törekednünk kell a bátorságra, és meg kell értenünk, hogy ez a lépés szükségszerű. Romániának ez az egyetlen esélye, hogy egy asztalhoz ülhessen az európai gazdagokkal. Ez a nemzeti szolidaritás projektje.

– mondta Dragnea.

A 21 milliós Romániában először 2014-ben akarták bevezetni az eurót, de a céldátumot később 2019-re halasztották. A dátumok irreális célkitűzésnek bizonyultak; az ország gazdasága nem tudta tartani a lépést az uniós gazdasági és intézményes célkitűzésekkel, ami az euróbevezetéshez kellett volna.

A román gazdaság az elmúlt években ugrásszerűen nőtt. A negyedik negyedévben a GDP 6,9 százalékkal nőtt, és a belföldi fogyasztás is 9,3 százalékkal növekedett, miközben a bérek és a nyugdíjak is emelkedtek.

A kormányzó pártot szorosan tartó Dragnea elmondta, hogy a kabinet idén márciusban fog kinevezni egy, az euróbevezetésért felelős nemzeti bizottságot. A lépésről várhatóan országos szintű viták kezdődnek a következő hónapokban.

(Reuters)