Árpád
-2 °C
4 °C

Nem, nem fizettek milliárdokat Kósáék a közjegyzőnek

D  MJ20180123005
2018.03.14. 12:44 Módosítva: 2018-03-14 13:48:17

Kósa Lajos 1300 000 000 000 forintos ügyének egyik érdekes részlete, hogy a miniszter (akkoriban még csak polgármester) és a csengeri háztartásbeli, Szabó Gáborné furcsa szerződésüket nem ügyvéd, hanem közjegyző segítségével kötötték. A közjegyző által hitelesített szerződés közokiratnak számít, ezáltal eggyel komolyabb, nagyobb biztosítékot jelent, mint egy sima szerződés két magánember között. Viszont ennek megfelelően a díjszabása is magasabb, mint ha csak átlagos ügyvédi szolgáltatást vennénk igénybe közjegyzői hitelesítés nélkül. 

Törvény szabályozza a díjat

A sajtóban megjelentek már különféle spekulációk arra nézve, milyen irgalmatlan összeg cserélhetett gazdát csak a szerződés közjegyzői hitelesítése kapcsán (az MNB volt alelnöke például 3 milliárd forintot emlegetett), ám a valóságban ez sokkal alacsonyabb összegben van maximálva.

A közjegyzői díjszabásról törvény rendelkezik, amely valóban a szerződésben foglalt ügy ügyértékének százalékában határozza meg a díjat,

de ez az összeg nem léphet át egy bizonyos küszöböt.

A jogszabályban az áll, 10 millió forint feletti ügyérték esetén 81 700 forint és a 10 000 000 Ft feletti rész 0,25 százaléka, de legfeljebb 200 millió forint ügyérték alapján járó munkadíj számítható fel.

Nem 1300 milliárd után kellett fizetni

Vagyis hiába szólt a 1300 milliárdról a vonatkozó szerződés, a közjegyző (a Magyar Nemzetben közölt pecsétes iratok alapján Dr. Tóth Ádám és helyettesként Dr. Reviczky Renáta) nem kérhetett el többet, mint 81 700 + 475 000 (a 190 millió 0,25 százaléka) forintot. Három esetben lehetséges, hogy mégis többe került az ügylet, de milliókat akkor sem ér el, pusztán az alapdíj kétszerese számítható fel: amennyiben a közjegyzőnek idegen nyelven vagy munkaidőn kívül, este kell dolgoznia, illetve ha különösen bonyolultnak találja az ügyet.

Olyan körülmény is előfordulhat, amire tekintettel pedig felezheti az összeget: ha  a közjegyző az okirat elkészítéséhez a fél által rendelkezésre bocsátott írásbeli tervezetet vagy formanyomtatványt tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel, vagy ha a munkadíj leszállítása az ügy összes körülményére tekintettel indokolt.

Tehát Kósa Lajosnak és Szabó Gábornénak egy szerződés után minimum 275 ezer, maximum 550 ezer forint körüli összeget kellett fizetnie. Mivel a keddi fejlemények szerint igazából legalább két szerződésről van szó,

a teljes díj egy kicsivel meghaladhatta az 1 millió forintot. 

Ehhez jöhetett még az ügyvédi költség, hiszen egy hozzáértő embernek el kellett készítenie a szerződést, mielőtt azt a közjegyző elé vitték hitelesíteni. 

Ki fizethette ki ezt?

Ez eltörpül a sajtóban keringő milliárdokhoz képest, de azért nem is annyira kevés pénz, ha azt vesszük, hogy egy pecsétes papírról van csak szó, és valószínűleg nagyobb összeg, mint Kósa Lajos a szerződéskötés idején kapott havi polgármesteri fizetése. Igaz, ez még az összeférhetetlenségi törvény hatályba lépése előtt történt, tehát Kósa egyszerre volt polgármester és parlamenti képviselő a Fidesz-frakcióban, utóbbiért járó juttatásával együtt már egész könnyen kigazdálkodhatta akár egy havi apanázsából.

Amennyiben átverték, és ő fizette a közjegyzőt, ennyit biztosan bukott, ha viszont a csalónak beállított nő – akiről közben kiderült, több szálon kapcsolódik Kósa-közeli figurákhoz – fizette, és közben nem sikerült ennél több pénzre lehúznia Kósát, akkor egyáltalán nem világos, neki miért érhette meg ennyit beáldozni. 

(Borítókép: Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter egy felújítás alatt álló CAF-kocsin a Modern városok program szolnoki fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót megelőző üzemlátogatáson a MÁV-START Szolnoki Járműjavító Üzemében 2018. január 23-án. Fotó: Mészáros János/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?