Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdöbbentő veszteség a Mátrai Erőműnél

D KOM20170406014
2018.03.23. 16:27
Hideg volt, rossz szerződést kötött a menedzsment, elromlott a főtranszformátor, megcsúsztak a karbantartók – döbbenetes, de tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget ért el a Mátrai Erőmű, Magyarország második legnagyobb erőműve.

Gyakorlatilag, amit lehetett, elpuskázott a Mátrai Erőmű Zrt. tavaly – derült ki a cég március 23-i rendkívüli közgyűlésén. Meglepő módon így a második számú magyar erőmű tavalyi vesztesége 9,1 milliárd forint lett. Állítólag a fő bajok a következők voltak:

  • 2017 elején, januárban, februárban olyan hideg volt, hogy a bányákból nem szenet, hanem jeget lehetett bányászni, vagyis az erőmű szénellátását biztosító lignit befagyott, és működési zavarok keletkeztek,
  • a 4-es blokk főtranszformátor meghibásodott, ez is zavart jelentett,
  • a 3-as blokk turbinájának a karbantartása egy hónapot csúszott, ez 700 milliós kiesést jelentett, a karbantartó pedig csak 200 millió forint kötbér fizetett,
  • a Mátrai ráadásul eladta előre az áramot, amit így csak nagyon drágán tudott beszerezni az aktuális piacon.

„A jövőben ezekre jobban oda kell figyelni, téli programot is indítunk, illetve megvizsgáljuk, hogy a karbantartók felé milyen szerződési kötelezettségeket írunk elő” – mondták az amúgy távozó korábbi vezetők.

Ugyanők azt is elmondták, hogy 2019 és 2020 tekintetében optimisták, de 2018 még nem lesz nyereséges. Ezek persze még a régi erők szavai, így végülis teljesen érdektelenek, sokkal izgalmasabb lesz, hogy a Mészáros Lőrinc-féle magyar és az EPH féle cseh szakemberek mit mondanak.

Ők ugyanis elfoglalták a testületi helyeiket, a csehek részéről Pavel Janik lesz az erős ember, Mészárost az ismertebb bizalmi emberek közül Halmi Tamás és Tóth Anett fogja képviselni. Utóbbi a kisrészvényesek szempontjából azért lehet aggályos, mert ő amúgy a szomszédban levő búzafeldolgozó vezetője, és így állítólag vevője és tisztviselője is lesz a Mátrai Erőműnek.

Érdekesség, hogy az fb-be beválasztották Valaska Józsefet is, aki korábban 23 éven át vezette a céget. Miközben a cégben korábban a német vállalat-irányítási rendszer szerint az fb-nek volt nagyobb szerepe, de most a magyar rendszerre tér át a Mátrai és az igazgatóság lesz a lényegesebb.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)