2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00 ÉLŐ
Lengyelország 0
Ausztria 1
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Megdöbbentő veszteség a Mátrai Erőműnél

D KOM20170406014
2018.03.23. 16:27
Hideg volt, rossz szerződést kötött a menedzsment, elromlott a főtranszformátor, megcsúsztak a karbantartók – döbbenetes, de tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget ért el a Mátrai Erőmű, Magyarország második legnagyobb erőműve.

Gyakorlatilag, amit lehetett, elpuskázott a Mátrai Erőmű Zrt. tavaly – derült ki a cég március 23-i rendkívüli közgyűlésén. Meglepő módon így a második számú magyar erőmű tavalyi vesztesége 9,1 milliárd forint lett. Állítólag a fő bajok a következők voltak:

  • 2017 elején, januárban, februárban olyan hideg volt, hogy a bányákból nem szenet, hanem jeget lehetett bányászni, vagyis az erőmű szénellátását biztosító lignit befagyott, és működési zavarok keletkeztek,
  • a 4-es blokk főtranszformátor meghibásodott, ez is zavart jelentett,
  • a 3-as blokk turbinájának a karbantartása egy hónapot csúszott, ez 700 milliós kiesést jelentett, a karbantartó pedig csak 200 millió forint kötbér fizetett,
  • a Mátrai ráadásul eladta előre az áramot, amit így csak nagyon drágán tudott beszerezni az aktuális piacon.

„A jövőben ezekre jobban oda kell figyelni, téli programot is indítunk, illetve megvizsgáljuk, hogy a karbantartók felé milyen szerződési kötelezettségeket írunk elő” – mondták az amúgy távozó korábbi vezetők.

Ugyanők azt is elmondták, hogy 2019 és 2020 tekintetében optimisták, de 2018 még nem lesz nyereséges. Ezek persze még a régi erők szavai, így végülis teljesen érdektelenek, sokkal izgalmasabb lesz, hogy a Mészáros Lőrinc-féle magyar és az EPH féle cseh szakemberek mit mondanak.

Ők ugyanis elfoglalták a testületi helyeiket, a csehek részéről Pavel Janik lesz az erős ember, Mészárost az ismertebb bizalmi emberek közül Halmi Tamás és Tóth Anett fogja képviselni. Utóbbi a kisrészvényesek szempontjából azért lehet aggályos, mert ő amúgy a szomszédban levő búzafeldolgozó vezetője, és így állítólag vevője és tisztviselője is lesz a Mátrai Erőműnek.

Érdekesség, hogy az fb-be beválasztották Valaska Józsefet is, aki korábban 23 éven át vezette a céget. Miközben a cégben korábban a német vállalat-irányítási rendszer szerint az fb-nek volt nagyobb szerepe, de most a magyar rendszerre tér át a Mátrai és az igazgatóság lesz a lényegesebb.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)