Mészáros Lőrinc esete a marhapogácsával

D KOM20170406001
2018.01.30. 09:59
Mészáros Lőrinc alaposan berobbant az energetikába és Visonta életébe. Megvette a Mátrai Erőmű többségét, a szomszédos Geosol Kft. biomassza társaságot, illetve itt épít búzakeményítő gyárat is. És állítólag már a visontai biodízel-cég, a Zöldolaj BB is a felcsúti polgármester látókörébe került.

Ha Mészáros Lőrinc üzleti birodalma belekóstol egy-egy iparágba, akkor aligha elégszik meg jelentéktelen szerepkörrel. Eddig akármire is vetett szemet a felcsúti polgármester, legyen az a bankrendszer, az agrárium, az építőipar, vagy a szállodák világa, szinte csak úgy záporoztak az iparági terjeszkedéséről szóló bejelentések.

Azt például felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindent vett már meg a mezőgazdaságban, vagy azt, hogy hány hazai, vagy környékbeli szálloda irányába bővültek a vállalkozásai. A hazai banki és takarékszövetkezeti befolyásszerzését már kicsit könnyebb feltérképezni, hiszen a szereplők száma itt jóval korlátozottabb. Információink szerint hasonló ütemű terjeszkedés várható az energetikában is.

Visonta, hej!

Több terjeszkedési irányról és vásárlási elképzelésről is hallottunk, mindegyiket ebben a cikkben most nem fogjuk bemutatni, de egy kifejezetten lokális terjeszkedés-hullámot érdemes megismerni.

Mészáros Lőrinc és csapata nagyon befészkelte magát a Heves megyei Visontára, hiszen

  • megvette a Mátrai Erőmű többségét,
  • felvásárolta a halmajugrai központú Geosol Kft-tt, amely az erőműnek szállít elégethető biomasszát
  • illetve Visonta Projekt Kft. néven egy 29 milliárd forintos beruházással készülő búzakeményítő-üzemet is fejleszt.

Van azonban a Mátrai Erőmű Ipari Parkjában még egy rendkívül ígéretes üzleti modellel induló, de tízéves története során mégis mindvégig nagyon hányatott sorsú cég. A Zöldolaj BB Dízelalapanyag Termelő Zrt, jelenleg még nem Mészárosé, de ha a már megkezdett puhatolózások sikerre vezetnek, vagy esetleg nem sikerül a biodízelcégnek a nehézségein (felszámolási eljárások, NAV-megállapítás) úrrá lennie, akkor ez is az övé lehet.

A NER valahogy megoldja

Azt hallottuk, hogy az elmúlt hónapokban a legkülönbözőbb ötletekkel álltak elő maguk között, vagy akár keresték meg a társaságot a NER-világból különböző ügyvédek, közvetítők. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, ebben a körben időről, időre összegyűlnek a fontos emberek, itt osztják le a feladatokat, a projekteket. Ebben az ügyben is összedugta a fejét néhány NER-es, sőt, egy-két puhatolózó külsős tárgyalás is volt az ügyben, de valójában a felek ma még inkább csak méregetik egymást.

Volt olyan elképzelés, amely szerint Mészáros valamelyik cége lett volna a vevő, de olyan is, amelyben egy hozzá közeli másik szereplő tett volna ajánlatot, de további megoldások is felmerültek már.

A Zöldolaj BB Zrt, biodízelgyár 2007-ben kezdett el épülni, 2009-ig az állami MFB Invest is tulajdonos volt. Az ötlet nem volt rossz, hiszen az uniós szabályozás abba az irányba tartott, hogy a dízelüzemanyagokhoz kötelező lesz biodízelt keverni, itthon pedig nem voltak repcemag-sajtoló üzemek, az építés remek ötletnek tűnt.

Azt hallottuk, hogy a cég lelke mindvégig Hartmann Péter magyar energetikai szakember volt, aki korábban ült már a Mol, azóta pedig az MVM vezető testületeiben is. Hartmann nem tűnik ellenségnek a jobboldalon, hiszen állami megbízásai mindig Orbán Viktor miniszterelnökségi ciklusaihoz kötődtek.

Mit csinál a Zöldolaj?

De lássuk a cég történetét! Az üzem jelentős késéssel ugyan, de végül elkészült, azóta a cég üzleti modellje szerint a környékről, vagy nagy agrár-integrátoroktól beszerzett repcemagokból

  • egyrészt biodízel-alapanyagot, vagyis repceolajat sajtol (a 35-40 ezer tonnányi éves produktum nagyjából a hazai termelés harmada),
  • másrészt a kipréselt repce maradékából nagy energiaértékű pogácsákat termel, amelyet az állati takarmánykeverők dolgoznak fel, és elsősorban szarvasmarhák és kiskérődzők fogyasztanak el,
  • harmadrészt, a Mátrai Erőműben el is lehet égetni a megmaradt pogácsákat, mint száraz biomasszát, a kiváló tüzelőanyag energiatartalma a feketeszénnel vetekszik.

Annyit még megtudtunk a szakemberektől, hogy a repceolaj-sajtolás kulcsa, hogy a pogácsákban minél kevesebb olaj maradjon. Ennek részben az a haszna, hogy az olaj sokkal jobb áron adható el, mint a pogácsa, részben az, hogy amennyiben a pogácsában olaj marad, az alaposan megfosatja a marhákat, amelyek így veszíthetnek az élősúlyukból.

Csőstül érkező bajok

Csakhogy a Zöldolaj nincsen könnyű helyzetben, így a jelenlegi tulajdonosai, illetve vezetői vélhetően nem is tudják, hogy sírjanak, vagy nevessenek, amikor a NER előfutárai bejelentették érdeklődésüket. Mostanában azért a Mátraival és a Geosollal el lehettek foglalva, mert azt hallottuk, hogy az érdeklődésekben éppen nyugodtabb időszak volt.

Mészáros Lőrinc világának terjeszkedésében amúgy bőven van logika, hiszen amennyiben csak a fenti üzleti értékláncon végigszaladunk, jól látható, hogy a rengeteg földdel, mezőgazdasági érdekeltséggel bíró felcsúti kör repcét beszállítani is tudna, míg a szintén e csoporthoz tartozó állattenyésztéssel foglalkozó cégek, vagy a Mátrai Erőmű a vevői oldalon is logikusan bukkanna fel.

Tulajdonosok

A baj csak az, hogy hiába vonzó az üzleti modell, a cég nagyon hányatott sorsú. Osztalékot nem fizet a tulajdonosainak, akiknek még pénzt is kellett betolni a társaságba.

Pedig a kezdeteknél minden nagyon szépen összeállt. A társaság minden irányból jó szerződésekkel volt körülbástyázva. Volt hitel, az IKR és a KITE, vagyis a legnagyobb agrárintegrátorok garantálták a repcét, a Mol-csoport a biodízel végső felhasználását, a Mátrai Erőmű pedig jó áron adta az energiát és a hulladékgőzt – meséli Csósza Péter, az egyik alapító, aki energetikai és szállítmányozási vállalkozó.

Rajta kívül alapító volt még az említett Hartmann Péter, illetve Bártfai Béla (a pénzügyi kormánybiztos, Bártfai-Mager Andrea férje, egyben az MVM fb-tagja).

Később az államra szállt egy nagyobb pakett, majd egy amerikai csapat, a Green Invest USA Llc. lett a meghatározó részvényes. Ez egy bivalyerős tulajdonos, ahhoz a Michael J. Brown dúsgazdag üzletemberhez köthető, aki az Euronet bankfüggetlen bankjegykiadó-automatákat is üzemelteti.

Euronet

Az Euronet bombaüzlet, milliárdos profitot termel, az 500 hazai bankautomata különlegessége, hogy többségükben eurót is lehet felvenni, ezért elsősorban a turisták által nagyon látogatott városrészeken, például az V. kerület Váci utca környékén van rengeteg ilyen automata. Az Euronet nem gyenge cég, a részvényeit az amerikai növekedési tőzsdén, a Nasdaqon is jegyzik. Alapító-vezetőik állítólag nem ijedős fiúk. E céghez valahogy úgy kapcsolódhatnak, hogy Hartmann Péter korábban az Euronet magyarországi képviselője is volt. Személyesen is nagyon jóban maradt „Michael J. Brown-nal, vagy ahogy a Zöldolajban csak emlegetik, Mike”-kal.

Hitel és áfa

Visszatérve a bajokra, még mindig nem magyaráztuk meg, hogy miből erednek a problémák. A gyár építése során a neves magyar-német hátterű kivitelező megcsúszott, választott bírósági eljárás is lett a felek között az ügyből. Kártérítést ugyan végül nem kapott a Zöldolaj, de a cég indulásának csúszása éppen a 2008-as pénzügyi válságig tolódott és nagy problémát okozott, hiszen a korábbi beszállítói alapanyag-szerződések túlárazottá váltak és a végterméket már nem lehetett a tervekben megfogalmazott áron eladni, a biodízel tőzsdei ára bezuhant.

2013-ban a cég csődközelbe került, de végül a hitelezőkkel sikerült megegyezni és tiszta lappal indulhatott a cég. 2016-ban azonban újabb balhé jött. A cég – mint sokan mások az agrárpiac, vélhetően teljesen jóhiszeműen - belekeveredett egy áfa-vizsgálatba. A repce, illetve repceolaj is azon mezőgazdasági termények közé tartozik, amelyikkel előszeretettel trükköztek a körhintacsalók.

Valahol a Zöldolaj beszállítói láncában is volt egy cég, amelyik nem fizetett forgalmi adót. Amikor pedig a NAV feltárta a láncolatot, a végfelhasználónál is megállapításokat tett, sőt a Zöldolajhoz befolyó forgalmat egy végrehajtás keretében inkasszózta is. (A Zöldolajat ismerők természetesen ragaszkodnak a cég ártatlanságához, és úgy vélik Hartmann Péter cégvezető, biztosan nem keveredett ilyen jellegű csalásba, teljesen más habitusú ember.)

Végül, amikor már az egész ügy komolyan veszélyeztette volna a cég létét, a Zöldolaj elérte, hogy egy bíróság felfüggesztette az adóhatóság végrehajtási eljárását, és ezzel a cég időt nyert. Ám a sok bankhitel és az inkasszó miatt a cég így is nagyon nehéz helyzetben van, hiába van impozáns, 2-6 milliárd forintos éves forgalma, rendre erősen veszteséges, mert minden pénzt elvisz a NAV és a bankhitelek nyögése.

Zöldolaj Partner

A Zöldolaj az idén egy Zöldolaj Partner Kft. nevű leányvállalatot is létrehozott, amely a felsorolt végtermékeket, olajat, takarmányt, illetve keményítőt gyárt, Hartmann Péter ebben a cégben is benne van, de itt a főtulajdonos, a komarnoi Kaposi Károly.

Változás az MVM-nél

Erős egybeesésnek tűnik, hogy Hartmann Péter, aki 2014-től az MVM igazgatóságába is bekerült, 2017 vége felé nagy csendben távozott. Az időzítésből látszik, hogy Hartmann tisztsége a harmadik Orbán-kormány után tapasztalható nagy energetikai robbanáshoz kötődött, ekkor az NFM, az MNV, illetve az MVM vezetősége is kicserélődött. Ez volt ugyanis a fő terepe a simicskátlanításnak, és innentől érvényesült jobban Seszták Miklós érdekköre.

Nem tudjuk pontosan mi történt, az MVM a személyi hírt nem cáfolta, de nem is kommentálta, úgy hallottuk, hogy állítólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hívta vissza korábbi delegáltját. Kerestük Hartmann Pétert is, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk visszahívást az üzeneteinkre. Volt, aki szerint kényelmetlenné vált a Zöldolaj vezetője az igazgatóságban, igaz a másik zöldolajos alapító, Bártfai Béla benne maradhatott a felügyelőbizottságban.

Ütésváltás

A háttérben állítólag iszonyatos nagy adok-kapok zajlik. Forrásaink szerint a Zöldolajt nem csak a NAV-ügy veszélyezteti, de más, folyamatban levő felszámolási eljárások is zajlanak. Erre lehet, hogy rámegy a cég, lehet, hogy egy tranzakció segít, de az is lehet, hogy a tőkeerős jelenlegi tulajdonosok megmakacsolják magukat. Ahogy az egyik, politikai kapcsolatokkal rendelkező forrásunk fogalmazott, fél éven belül így, vagy úgy, de biztosan lesz változás a cégnél. Érdemes lesz figyelni.

A biodízel és a foci

A Zöldolaj legfontosabb hazai üzleti partnere a komáromi Rossi Biofuel Zrt. biodízelgyártó, amelynek üzeme a visontai céghez hasonlóan szintén 2007-ben épült. A máltai központú, de kelet-közép-európai érdekeltségekre fókuszáló Envien többségi és a Mol kisebbségi tulajdonában levő cég a Mol komáromi telephelyén dolgozik. Óriási cég, már 2016-ban is 150 milliárd forintot súroló forgalma és tízmilliárdot meghaladó nyeresége volt, ennek ellenére szinte soha nem szerepel a hírekben.

Korábban a grazi focicsapat egykori kapusa, Rudi Roth birtokolta, majd utána került a szlovák-máltai Envien csoporthoz, amely a régió legnagyobb biodízel játékosa. Magyar, cseh, szlovák, illetve horvát cégeken keresztül fedi le az egész vertikumot, hivatalosan Jan Sabol és Robert Spisak (ő korábban a Csíki Sör egyik tulajdonosaként is megnyilvánult) az ismertebb képviselői, de a cégben állítólag Világi Oszkár Slovnaft- és Mol-vezető befolyása is tetten érhető. Az Envien-csoport egyik tagja a Világi-vezette dunaszerdahelyi DAC egyik támogatója is.

A Rossi és a Zöldolaj üzleti kapcsolata szerint a Rossi veszi meg a Zöldolaj alapanyagait, azokat átészterezi, csökkenti a dermedéspontjukat, majd továbbadja a Molnak, amely egy előre meghatározott százalékig mindig hozzákeverni a dízeléhez a bioanyagot.

Borítókép: A mátrai erőmű Visonta közelében Fotó: MTI / Komka Péter