Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mészáros Lőrinc esete a marhapogácsával

D KOM20170406001
2018.01.30. 09:59
Mészáros Lőrinc alaposan berobbant az energetikába és Visonta életébe. Megvette a Mátrai Erőmű többségét, a szomszédos Geosol Kft. biomassza társaságot, illetve itt épít búzakeményítő gyárat is. És állítólag már a visontai biodízel-cég, a Zöldolaj BB is a felcsúti polgármester látókörébe került.

Ha Mészáros Lőrinc üzleti birodalma belekóstol egy-egy iparágba, akkor aligha elégszik meg jelentéktelen szerepkörrel. Eddig akármire is vetett szemet a felcsúti polgármester, legyen az a bankrendszer, az agrárium, az építőipar, vagy a szállodák világa, szinte csak úgy záporoztak az iparági terjeszkedéséről szóló bejelentések.

Azt például felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindent vett már meg a mezőgazdaságban, vagy azt, hogy hány hazai, vagy környékbeli szálloda irányába bővültek a vállalkozásai. A hazai banki és takarékszövetkezeti befolyásszerzését már kicsit könnyebb feltérképezni, hiszen a szereplők száma itt jóval korlátozottabb. Információink szerint hasonló ütemű terjeszkedés várható az energetikában is.

Visonta, hej!

Több terjeszkedési irányról és vásárlási elképzelésről is hallottunk, mindegyiket ebben a cikkben most nem fogjuk bemutatni, de egy kifejezetten lokális terjeszkedés-hullámot érdemes megismerni.

Mészáros Lőrinc és csapata nagyon befészkelte magát a Heves megyei Visontára, hiszen

  • megvette a Mátrai Erőmű többségét,
  • felvásárolta a halmajugrai központú Geosol Kft-tt, amely az erőműnek szállít elégethető biomasszát
  • illetve Visonta Projekt Kft. néven egy 29 milliárd forintos beruházással készülő búzakeményítő-üzemet is fejleszt.

Van azonban a Mátrai Erőmű Ipari Parkjában még egy rendkívül ígéretes üzleti modellel induló, de tízéves története során mégis mindvégig nagyon hányatott sorsú cég. A Zöldolaj BB Dízelalapanyag Termelő Zrt, jelenleg még nem Mészárosé, de ha a már megkezdett puhatolózások sikerre vezetnek, vagy esetleg nem sikerül a biodízelcégnek a nehézségein (felszámolási eljárások, NAV-megállapítás) úrrá lennie, akkor ez is az övé lehet.

A NER valahogy megoldja

Azt hallottuk, hogy az elmúlt hónapokban a legkülönbözőbb ötletekkel álltak elő maguk között, vagy akár keresték meg a társaságot a NER-világból különböző ügyvédek, közvetítők. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, ebben a körben időről, időre összegyűlnek a fontos emberek, itt osztják le a feladatokat, a projekteket. Ebben az ügyben is összedugta a fejét néhány NER-es, sőt, egy-két puhatolózó külsős tárgyalás is volt az ügyben, de valójában a felek ma még inkább csak méregetik egymást.

Volt olyan elképzelés, amely szerint Mészáros valamelyik cége lett volna a vevő, de olyan is, amelyben egy hozzá közeli másik szereplő tett volna ajánlatot, de további megoldások is felmerültek már.

A Zöldolaj BB Zrt, biodízelgyár 2007-ben kezdett el épülni, 2009-ig az állami MFB Invest is tulajdonos volt. Az ötlet nem volt rossz, hiszen az uniós szabályozás abba az irányba tartott, hogy a dízelüzemanyagokhoz kötelező lesz biodízelt keverni, itthon pedig nem voltak repcemag-sajtoló üzemek, az építés remek ötletnek tűnt.

Azt hallottuk, hogy a cég lelke mindvégig Hartmann Péter magyar energetikai szakember volt, aki korábban ült már a Mol, azóta pedig az MVM vezető testületeiben is. Hartmann nem tűnik ellenségnek a jobboldalon, hiszen állami megbízásai mindig Orbán Viktor miniszterelnökségi ciklusaihoz kötődtek.

Mit csinál a Zöldolaj?

De lássuk a cég történetét! Az üzem jelentős késéssel ugyan, de végül elkészült, azóta a cég üzleti modellje szerint a környékről, vagy nagy agrár-integrátoroktól beszerzett repcemagokból

  • egyrészt biodízel-alapanyagot, vagyis repceolajat sajtol (a 35-40 ezer tonnányi éves produktum nagyjából a hazai termelés harmada),
  • másrészt a kipréselt repce maradékából nagy energiaértékű pogácsákat termel, amelyet az állati takarmánykeverők dolgoznak fel, és elsősorban szarvasmarhák és kiskérődzők fogyasztanak el,
  • harmadrészt, a Mátrai Erőműben el is lehet égetni a megmaradt pogácsákat, mint száraz biomasszát, a kiváló tüzelőanyag energiatartalma a feketeszénnel vetekszik.

Annyit még megtudtunk a szakemberektől, hogy a repceolaj-sajtolás kulcsa, hogy a pogácsákban minél kevesebb olaj maradjon. Ennek részben az a haszna, hogy az olaj sokkal jobb áron adható el, mint a pogácsa, részben az, hogy amennyiben a pogácsában olaj marad, az alaposan megfosatja a marhákat, amelyek így veszíthetnek az élősúlyukból.

Csőstül érkező bajok

Csakhogy a Zöldolaj nincsen könnyű helyzetben, így a jelenlegi tulajdonosai, illetve vezetői vélhetően nem is tudják, hogy sírjanak, vagy nevessenek, amikor a NER előfutárai bejelentették érdeklődésüket. Mostanában azért a Mátraival és a Geosollal el lehettek foglalva, mert azt hallottuk, hogy az érdeklődésekben éppen nyugodtabb időszak volt.

Mészáros Lőrinc világának terjeszkedésében amúgy bőven van logika, hiszen amennyiben csak a fenti üzleti értékláncon végigszaladunk, jól látható, hogy a rengeteg földdel, mezőgazdasági érdekeltséggel bíró felcsúti kör repcét beszállítani is tudna, míg a szintén e csoporthoz tartozó állattenyésztéssel foglalkozó cégek, vagy a Mátrai Erőmű a vevői oldalon is logikusan bukkanna fel.

Tulajdonosok

A baj csak az, hogy hiába vonzó az üzleti modell, a cég nagyon hányatott sorsú. Osztalékot nem fizet a tulajdonosainak, akiknek még pénzt is kellett betolni a társaságba.

Pedig a kezdeteknél minden nagyon szépen összeállt. A társaság minden irányból jó szerződésekkel volt körülbástyázva. Volt hitel, az IKR és a KITE, vagyis a legnagyobb agrárintegrátorok garantálták a repcét, a Mol-csoport a biodízel végső felhasználását, a Mátrai Erőmű pedig jó áron adta az energiát és a hulladékgőzt – meséli Csósza Péter, az egyik alapító, aki energetikai és szállítmányozási vállalkozó.

Rajta kívül alapító volt még az említett Hartmann Péter, illetve Bártfai Béla (a pénzügyi kormánybiztos, Bártfai-Mager Andrea férje, egyben az MVM fb-tagja).

Később az államra szállt egy nagyobb pakett, majd egy amerikai csapat, a Green Invest USA Llc. lett a meghatározó részvényes. Ez egy bivalyerős tulajdonos, ahhoz a Michael J. Brown dúsgazdag üzletemberhez köthető, aki az Euronet bankfüggetlen bankjegykiadó-automatákat is üzemelteti.

Euronet

Az Euronet bombaüzlet, milliárdos profitot termel, az 500 hazai bankautomata különlegessége, hogy többségükben eurót is lehet felvenni, ezért elsősorban a turisták által nagyon látogatott városrészeken, például az V. kerület Váci utca környékén van rengeteg ilyen automata. Az Euronet nem gyenge cég, a részvényeit az amerikai növekedési tőzsdén, a Nasdaqon is jegyzik. Alapító-vezetőik állítólag nem ijedős fiúk. E céghez valahogy úgy kapcsolódhatnak, hogy Hartmann Péter korábban az Euronet magyarországi képviselője is volt. Személyesen is nagyon jóban maradt „Michael J. Brown-nal, vagy ahogy a Zöldolajban csak emlegetik, Mike”-kal.

Hitel és áfa

Visszatérve a bajokra, még mindig nem magyaráztuk meg, hogy miből erednek a problémák. A gyár építése során a neves magyar-német hátterű kivitelező megcsúszott, választott bírósági eljárás is lett a felek között az ügyből. Kártérítést ugyan végül nem kapott a Zöldolaj, de a cég indulásának csúszása éppen a 2008-as pénzügyi válságig tolódott és nagy problémát okozott, hiszen a korábbi beszállítói alapanyag-szerződések túlárazottá váltak és a végterméket már nem lehetett a tervekben megfogalmazott áron eladni, a biodízel tőzsdei ára bezuhant.

2013-ban a cég csődközelbe került, de végül a hitelezőkkel sikerült megegyezni és tiszta lappal indulhatott a cég. 2016-ban azonban újabb balhé jött. A cég – mint sokan mások az agrárpiac, vélhetően teljesen jóhiszeműen - belekeveredett egy áfa-vizsgálatba. A repce, illetve repceolaj is azon mezőgazdasági termények közé tartozik, amelyikkel előszeretettel trükköztek a körhintacsalók.

Valahol a Zöldolaj beszállítói láncában is volt egy cég, amelyik nem fizetett forgalmi adót. Amikor pedig a NAV feltárta a láncolatot, a végfelhasználónál is megállapításokat tett, sőt a Zöldolajhoz befolyó forgalmat egy végrehajtás keretében inkasszózta is. (A Zöldolajat ismerők természetesen ragaszkodnak a cég ártatlanságához, és úgy vélik Hartmann Péter cégvezető, biztosan nem keveredett ilyen jellegű csalásba, teljesen más habitusú ember.)

Végül, amikor már az egész ügy komolyan veszélyeztette volna a cég létét, a Zöldolaj elérte, hogy egy bíróság felfüggesztette az adóhatóság végrehajtási eljárását, és ezzel a cég időt nyert. Ám a sok bankhitel és az inkasszó miatt a cég így is nagyon nehéz helyzetben van, hiába van impozáns, 2-6 milliárd forintos éves forgalma, rendre erősen veszteséges, mert minden pénzt elvisz a NAV és a bankhitelek nyögése.

Zöldolaj Partner

A Zöldolaj az idén egy Zöldolaj Partner Kft. nevű leányvállalatot is létrehozott, amely a felsorolt végtermékeket, olajat, takarmányt, illetve keményítőt gyárt, Hartmann Péter ebben a cégben is benne van, de itt a főtulajdonos, a komarnoi Kaposi Károly.

Változás az MVM-nél

Erős egybeesésnek tűnik, hogy Hartmann Péter, aki 2014-től az MVM igazgatóságába is bekerült, 2017 vége felé nagy csendben távozott. Az időzítésből látszik, hogy Hartmann tisztsége a harmadik Orbán-kormány után tapasztalható nagy energetikai robbanáshoz kötődött, ekkor az NFM, az MNV, illetve az MVM vezetősége is kicserélődött. Ez volt ugyanis a fő terepe a simicskátlanításnak, és innentől érvényesült jobban Seszták Miklós érdekköre.

Nem tudjuk pontosan mi történt, az MVM a személyi hírt nem cáfolta, de nem is kommentálta, úgy hallottuk, hogy állítólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hívta vissza korábbi delegáltját. Kerestük Hartmann Pétert is, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk visszahívást az üzeneteinkre. Volt, aki szerint kényelmetlenné vált a Zöldolaj vezetője az igazgatóságban, igaz a másik zöldolajos alapító, Bártfai Béla benne maradhatott a felügyelőbizottságban.

Ütésváltás

A háttérben állítólag iszonyatos nagy adok-kapok zajlik. Forrásaink szerint a Zöldolajt nem csak a NAV-ügy veszélyezteti, de más, folyamatban levő felszámolási eljárások is zajlanak. Erre lehet, hogy rámegy a cég, lehet, hogy egy tranzakció segít, de az is lehet, hogy a tőkeerős jelenlegi tulajdonosok megmakacsolják magukat. Ahogy az egyik, politikai kapcsolatokkal rendelkező forrásunk fogalmazott, fél éven belül így, vagy úgy, de biztosan lesz változás a cégnél. Érdemes lesz figyelni.

A biodízel és a foci

A Zöldolaj legfontosabb hazai üzleti partnere a komáromi Rossi Biofuel Zrt. biodízelgyártó, amelynek üzeme a visontai céghez hasonlóan szintén 2007-ben épült. A máltai központú, de kelet-közép-európai érdekeltségekre fókuszáló Envien többségi és a Mol kisebbségi tulajdonában levő cég a Mol komáromi telephelyén dolgozik. Óriási cég, már 2016-ban is 150 milliárd forintot súroló forgalma és tízmilliárdot meghaladó nyeresége volt, ennek ellenére szinte soha nem szerepel a hírekben.

Korábban a grazi focicsapat egykori kapusa, Rudi Roth birtokolta, majd utána került a szlovák-máltai Envien csoporthoz, amely a régió legnagyobb biodízel játékosa. Magyar, cseh, szlovák, illetve horvát cégeken keresztül fedi le az egész vertikumot, hivatalosan Jan Sabol és Robert Spisak (ő korábban a Csíki Sör egyik tulajdonosaként is megnyilvánult) az ismertebb képviselői, de a cégben állítólag Világi Oszkár Slovnaft- és Mol-vezető befolyása is tetten érhető. Az Envien-csoport egyik tagja a Világi-vezette dunaszerdahelyi DAC egyik támogatója is.

A Rossi és a Zöldolaj üzleti kapcsolata szerint a Rossi veszi meg a Zöldolaj alapanyagait, azokat átészterezi, csökkenti a dermedéspontjukat, majd továbbadja a Molnak, amely egy előre meghatározott százalékig mindig hozzákeverni a dízeléhez a bioanyagot.

Borítókép: A mátrai erőmű Visonta közelében Fotó: MTI / Komka Péter

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?