Tiborcz üzlettársa viszi a Kolosy téri piacot

2018.04.18. 16:29 Módosítva: 2018.04.19. 18:47

Az a konzorcium nyerheti a Kolosy téri piac üzemeltetésére kiírt pályázatot, amelyben a Tiborcz István üzlettársaként ismertté vált Erdei Bálint cége, a Redwood Holding is benne van – tudta meg az Index Óbuda önkormányzatától. A képviselőtestület csak csütörtökön szavaz erről, de az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. elküldte nekünk az előterjesztést, ami alapján dönteni fognak, ebből pedig gyakorlatilag biztosra vehető, hogy Erdeiék lesznek a befutók. 

Gerendai szóba sem jöhetett

Az önkormányzat 2016-ban határozta el, felülvizsgálja a piac működését, az új koncepció szerint a helyszín legjobb felhasználása egy úgynevezett "food hall". Ezt azonban már nem akarta maga üzemeltetni az önkormányzat, így tavaly novemberben kiírtak egy pályázatot a fenntartói szerepre. Öt pályázat érkezett, és bár eleinte a sajtóban megjelent hírek alapján Gerendai Károly Sziget-alapító tűnt befutónak, az értékelést végző szakmai csapat végül két jelentkezőt is talált, akik meggyőzőbb tervekkel álltak elő.

A birtokunkba jutott értékelés szerint - melynek elkészítésében két független szakértő is segített - Gerendai Sörcsarnok Kft.-je 100-ból csak 77 pontot kapott, míg az Optima Klíma Zrt. pályázata (melynek szakmai részét a Főzdefeszt kitalálói garantálták) 84-et. A legmeggyőzőbb azonban már itt is a Redwood Holding vezette konzorcium volt a tájékoztatás alapján, 95 pontot értek el.

Az előterjesztés szerint a két legmagasabb pontot elért pályázót személyesen is meghallgatták. A találkozók alapján a 4 fős bíráló bizottság egyhangúan a Redwood Holding Kft. koncepcióját találta meggyőzőbbnek,

mivel az egy átgondoltabb, a működési és üzleti kockázatokra jobban reagálókoncepció volt, mely közelebb állt a lakossági igényekhez, valamint a turisztikai típusú lehetőségeket is konkrétabb tervekkel mutatta be

– áll az előterjesztésben.

Nem csak a kapcsolatok voltak erősek

Megkaptuk az önkormányzattól a pályázatokban szereplő főbb terveket is, ennek alapján a Redwood Holding elsősorban azzal tarolt, hogy nagy vendéglátós tapasztalattal rendelkezik, a többiekhez képest magas bérleti díjat (havi 2 050 000 forintot) ajánlott, illetve hogy maga üzemeltetné a helységeket, nem egyesével adogatná bérbe harmadik feleknek. A cég szakmai partnerként többek közt a Magyar ételek házát, Azteca és Arizona mexikói gyorséttermeket, a Burgers Bart, a Borházat és a Sörpatikát jelölte meg. Azt ígérik, a birtokba kerüléstől számított 45 nap múlva már sor kerül a részleges nyitásra, 3,5 hónap múlva pedig a teljes nyitásra.

Mikor kiderült, hogy a Redwood nevével fémjelzett konzorcium lehet a pályázat nyertese, sokan rögtön Tiborcz-befolyást kezdtek gyanítani. Erdei Bálint, a cég tulajdonosa és ügyvezetője Tiborcz István régi üzlettársaként vonult be a köztudatba, és egy darabig az Eliosban is volt tulajdonrésze. Erdeinek komoly vendéglátós- illetve ingatlanbirodalma van a városban, a Redwood Holdinggal ő birtokolta többek közt a régi Instant épületét a Nagymező utcában, aminek a helyén 2019-től Hard Rock Hotel nyílik majd szintén a cég kezelésében. Az önkormányzat és a városfejlesztő kft. részről azonban állítják, hogy csak szakmai szempontokat vettek figyelembe az elbírálás során, és a Redwood pályázata egyszerűen csak sokkal jobb volt, mint a többi cégé.