Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiborcz üzlettársa viszi a Kolosy téri piacot

2018.04.18. 16:29 Módosítva: 2018-04-19 18:47:26

Az a konzorcium nyerheti a Kolosy téri piac üzemeltetésére kiírt pályázatot, amelyben a Tiborcz István üzlettársaként ismertté vált Erdei Bálint cége, a Redwood Holding is benne van – tudta meg az Index Óbuda önkormányzatától. A képviselőtestület csak csütörtökön szavaz erről, de az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. elküldte nekünk az előterjesztést, ami alapján dönteni fognak, ebből pedig gyakorlatilag biztosra vehető, hogy Erdeiék lesznek a befutók. 

Gerendai szóba sem jöhetett

Az önkormányzat 2016-ban határozta el, felülvizsgálja a piac működését, az új koncepció szerint a helyszín legjobb felhasználása egy úgynevezett "food hall". Ezt azonban már nem akarta maga üzemeltetni az önkormányzat, így tavaly novemberben kiírtak egy pályázatot a fenntartói szerepre. Öt pályázat érkezett, és bár eleinte a sajtóban megjelent hírek alapján Gerendai Károly Sziget-alapító tűnt befutónak, az értékelést végző szakmai csapat végül két jelentkezőt is talált, akik meggyőzőbb tervekkel álltak elő.

A birtokunkba jutott értékelés szerint - melynek elkészítésében két független szakértő is segített - Gerendai Sörcsarnok Kft.-je 100-ból csak 77 pontot kapott, míg az Optima Klíma Zrt. pályázata (melynek szakmai részét a Főzdefeszt kitalálói garantálták) 84-et. A legmeggyőzőbb azonban már itt is a Redwood Holding vezette konzorcium volt a tájékoztatás alapján, 95 pontot értek el.

Az előterjesztés szerint a két legmagasabb pontot elért pályázót személyesen is meghallgatták. A találkozók alapján a 4 fős bíráló bizottság egyhangúan a Redwood Holding Kft. koncepcióját találta meggyőzőbbnek,

mivel az egy átgondoltabb, a működési és üzleti kockázatokra jobban reagálókoncepció volt, mely közelebb állt a lakossági igényekhez, valamint a turisztikai típusú lehetőségeket is konkrétabb tervekkel mutatta be

– áll az előterjesztésben.

Nem csak a kapcsolatok voltak erősek

Megkaptuk az önkormányzattól a pályázatokban szereplő főbb terveket is, ennek alapján a Redwood Holding elsősorban azzal tarolt, hogy nagy vendéglátós tapasztalattal rendelkezik, a többiekhez képest magas bérleti díjat (havi 2 050 000 forintot) ajánlott, illetve hogy maga üzemeltetné a helységeket, nem egyesével adogatná bérbe harmadik feleknek. A cég szakmai partnerként többek közt a Magyar ételek házát, Azteca és Arizona mexikói gyorséttermeket, a Burgers Bart, a Borházat és a Sörpatikát jelölte meg. Azt ígérik, a birtokba kerüléstől számított 45 nap múlva már sor kerül a részleges nyitásra, 3,5 hónap múlva pedig a teljes nyitásra.

Mikor kiderült, hogy a Redwood nevével fémjelzett konzorcium lehet a pályázat nyertese, sokan rögtön Tiborcz-befolyást kezdtek gyanítani. Erdei Bálint, a cég tulajdonosa és ügyvezetője Tiborcz István régi üzlettársaként vonult be a köztudatba, és egy darabig az Eliosban is volt tulajdonrésze. Erdeinek komoly vendéglátós- illetve ingatlanbirodalma van a városban, a Redwood Holdinggal ő birtokolta többek közt a régi Instant épületét a Nagymező utcában, aminek a helyén 2019-től Hard Rock Hotel nyílik majd szintén a cég kezelésében. Az önkormányzat és a városfejlesztő kft. részről azonban állítják, hogy csak szakmai szempontokat vettek figyelembe az elbírálás során, és a Redwood pályázata egyszerűen csak sokkal jobb volt, mint a többi cégé.