A tiltás ellenére sztrájkot hirdettek a LOT dolgozói

2018.04.28. 10:33

A május 1-re meghirdetett sztrájkot tiltó bírósági döntés ellenére megtartják a munkabeszüntetést kedden a LOT dolgozói – írja az MTI a lengyel légitársaság szakszervezetének péntek éjszakai tájékoztatása alapján.

A sztrájk élénk idegenforgalmi időszakot érintene, tervezett indítása ugyanis az úgynevezett hosszú hétvégére esik, amely Lengyelországban szombaton kezdődött és jövő hétvégéig tart. (Az állami ünnepek miatt a lengyeleknél kedd, május 1. és csütörtök, május 3. is szabadnap.)

A LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői péntek reggel közölték, hogy május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok. Péntek este viszont a légitársaság vezetése azt kommunikálta, hogy a varsói kerületi bíróság aznapi döntése nyomán a munkabeszüntetés elmarad.

Az ezt követő éjjeli szakszervezeti sajtóértekezleten a bírósági döntést a polgári jogok korlátozásának minősítették, az eljárás az érdekképviseletek szerint szabálytalan volt, emiatt a lengyel emberi jogi szóvivőhöz fordulnak. A szakszervezetek nem részletezték, hányan vehetnek részt a keddi sztrájkban, és hogy konkrétan milyen formában zajlik majd, de azt közölték: arra hívtak fel más lengyelországi szakszervezeteket, hogy szolidáris tiltakozásokat szervezzenek.

A LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski szerint a sztrájk törvénytelen lenne, mivel a bíróság jogosnak találta a légitársaság panaszát, elismerte, hogy a sztrájkról szóló szavazást szabálysértő módon bonyolították le.

A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átstrukturálása miatt, ezt a lépést a lengyel legfelsőbb bíróság tavaly törvényesnek találta. Milczarski szerint folyamatos párbeszéd zajlik a bérkifizetési feltételekről.