Varga Mihály: A kormány új lépésekkel pörgeti majd a gazdaságot

2018.05.10. 08:57

A felálló új kormány hamarosan több növekedésösztönző, a versenyképességet javító intézkedést mutat be, amelyekkel hatékonyabban kiaknázhatók az ország gazdasági tartalékai, és 2019 után is stabilan fenntartható marad a 4 százalék feletti növekedés – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ammánban tartott éves közgyűlésén. Részleteket nem árult el a miniszter, ahogy Gulyás Gergely leendő kancelláriaminiszter sem, aki a napokban a Reutersnek nyilatkozva lobogtatta meg a gazdaságélénkítő lépések lehetőségét. 

Varga arról is beszélt, hogy az EBRD a legújabb makrogazdasági áttekintésében az idén 3,8 százalékos bővülést vár a magyar gazdaságban, ezzel valamivel javítva a korábbi várakozásokat. A kormány ehhez képest kifejezetten optimista, idén 4,3 százalékos növekedésre számít, és ahogy Varga Mihály emlékeztet: a kabinet a legújabb konvergenciaprogramban 2022-ig folyamatosan 4 százalék feletti növekedéssel kalkulál. Mindez kisebb gazdasági csoda lenne, ilyen növekedésre semmilyen elemző vagy nemzetközi szervezet nem számít a kormányon kívül, de Varga szerint eddig is az volt a jellemző, hogy az elemzőknek kellett felzárkózniuk a magyar kormányzati előrejelzésekhez, ezért arra számít, hogy év közben tovább javulnak az értékelések.

A régi-új gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a kormányzat elégedett az EBRD magyarországi együttműködésével, így nincs tervben, hogy felülvizsgálják a tulajdonlást az osztrák Erste Bank magyar üzletágában, amelyben mindketten 15 százalékos kisebbségi tulajdonrésszel rendelkeznek. Azt is elmondta, hogy 

a bankrendszert érintő egyéb lépések nincsenek tervbe véve.

A miniszter szerint a bankrendszer stabilitásának biztosítására megkötött egyezmény már az első évben sikeres volt, az EBRD és a magyar állam is osztalékhoz jutott. A vállalásainak megfelelően az állam már adott el korábban megvett bankot, illetve a jelenleg még állami tulajdonban lévő Budapest Bank értékesítése is előkészületben van.