Egyre zártabb klub a száz leggazdagabb magyar listája

NP  0082-Edit
2018.05.17. 04:24

Minden évben eljön a nap, amikor nekiállhatunk csámcsogni azon, hogy mennyivel több pénze lett hazánk leggazdagabbjainak, hogy vajon beérett-e már a NER annyira, hogy Mészáros Lőrinc legyen a leggazdagabb ember az országban, hogy kik tudnak felmászni a száz leggazdagabb közé.

A múlt héten már megjelent a száz leggazdagabb magyart összesítő lista, amiből mindez kiderült, így nem kell tovább izgulnunk. Viszont mi többet akartunk megtudni a magyar társadalom legtetejéről, úgyhogy elkértük a Napi.hu-tól a 100 leggazdagabb kiadványhoz gyűjtött adatokat 2002-től, és elemeztük azokat.

Ezeket böngészve kiderül például, hogy a leggazdagabb magyar tipikusan egy 60-hoz közelítő férfi, aki „befektetésekkel” vagy ingatlanokkal foglalkozik. A tíz leggyakoribb gazdasági területbe az ingatlanon és a jelző nélküli „befektetéseken” (hiszen mit is csinálna, az, akinek van pár milliárdja, mint hogy ide-oda befekteti) kívül sok szereplő foglakozik még mezőgazdasággal, kereskedelemmel, de a médiatulajdonlás is felfért a listára.

A száz leggazdagabb vagyona elég gyorsan nőtt tavaly, 26 százalékkal, de még ennél is gyorsabban gazdagodott a leggazdagabb top 10, akik egy év alatt 33,47 százalékkal lettek gazdagabbak.

Az jól látszik az adatokon, hogy a tíz leggazdagabb vagyona mindig is gyorsabban nőtt, mint a top 100 összvagyona,

a válság alatt, 2009-ben viszont nagyobbat is buktak, mint a többiek. Akkor a toplistás magyarok vagyona 34 százalékkal csökkent, míg az top 100 összvagyona közel 19 százalékkal esett vissza.

Természetesen senki nem gondolja, hogy könnyű felkerülni a száz leggazdagabb listájára (már ha azt nem tartjuk könnyűnek, hogy valaki Orbán Viktor gyerekkori barátja és polgármestere). De mégis, mekkora vagyont kell felmutatni, hogy az ember bekerülhessen a százfős elit klubba? Hát, elég nagyot, és egyre többet.

Az idei listára kicsit több mint 8 milliárd forinttal lehetett fölkerülni,

míg 2002-ben még 2,5 milliárd forint is elég volt (az infláció mértékével korrigálva, persze). A top 100-ba kerülés küszöbe először 2007-ig lassan majdnem megduplázódott, minimálisan csökkent a válság éveiben, majd 2013 óra folyamatosan növekszik.

Ezzel párhuzamosan pedig egyre kevesebb a listán az új szereplő. 2018-ban öt olyan ember került be a száz leggazdagabb közé aki korábban még nem szerepelt a listán, az újak száma 2002 óta sose volt ilyen alacsony. Utoljára a válság évei alatt tudták hasonlóan kevesen elsőként meglépni, hogy bekerüljenek az elitklubba, de még akkor is sikerült hat főnek összekaparnia a szükséges 4-5 milliárdot.

Miközben viszont egyre kevesebben kerülnek be újak, a már bent lévők közül egyre több főnek van több mint 100 milliárd forint feletti vagyona. Egész pontosan tíz olyan ember van az országban, aki több mint 12-szer akkora vagyont halmozott fel, mint amivel már a száz közé kerülhet az ember. Ez egy óriási ugrás, két évvel korábban még csak négy embernek volt ennyi pénze (és nem volt köztük például Mészáros Lőrinc). Vagyis

a Top 100-as elitklub, úgy tűnik, egyre megközelíthetetlenebb lesz, míg ezen belül is egyre hízik egy szűk elit.

Hogy mekkora különbségek vannak a listán belül is, azt jól mutatja a következő ábra, amelyen az látszik, hogy az adott évben mekkora volt a leggazdagabb ember vagyona, és mekkora volt a listán szereplők átlagos vagyona. Idei lista a legelső embere (Csányi) 313 milliárd forintos vagyont tudhat magáénak, míg az átlagos vagyon a listán 41,8 milliárd forint, vagyis a leggazdagabb magyar közel 7,5-szer gazdagabb volt, mint a 100-as lista átlaga.

Ennél volt már jóval nagyobb is a különbség a leggazdagabbak között, 2008-ban például a top 100 első helyezettje (Demján Sándor) több mint 15-ször annyi vagyonnal bírt, mint az átlagos szupergazdag. Ezután viszont beütött a válság, a csúcsok csúcsán lévők százmilliókat buktak egy év alatt, így 2009 és 2014 között a különbség az átlag és az első helyezett között 6-8 szorosra csökkent.

Azóta sem növekedett nagyon meredeken, látszik, hogy a gazdasági növekedés legalábbis a leggazdagabbak között minden hajót egyszerre emel. Érdekesség amúgy, hogy 2017-ben nagyjából annyi volt az átlagos vagyon a 100-as listán (41,8 milliárd forint), mint amennyivel Várszegi Gábor 2002-ben, az első évben, amelyről lista készült, a leggazdagabb magyar tudott lenni (40 milliárd forint).

Az ábrákat Kocsis Krisztina készítette.