Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre zártabb klub a száz leggazdagabb magyar listája

NP  0082-Edit
2018.05.17. 04:24

Minden évben eljön a nap, amikor nekiállhatunk csámcsogni azon, hogy mennyivel több pénze lett hazánk leggazdagabbjainak, hogy vajon beérett-e már a NER annyira, hogy Mészáros Lőrinc legyen a leggazdagabb ember az országban, hogy kik tudnak felmászni a száz leggazdagabb közé.

A múlt héten már megjelent a száz leggazdagabb magyart összesítő lista, amiből mindez kiderült, így nem kell tovább izgulnunk. Viszont mi többet akartunk megtudni a magyar társadalom legtetejéről, úgyhogy elkértük a Napi.hu-tól a 100 leggazdagabb kiadványhoz gyűjtött adatokat 2002-től, és elemeztük azokat.

Ezeket böngészve kiderül például, hogy a leggazdagabb magyar tipikusan egy 60-hoz közelítő férfi, aki „befektetésekkel” vagy ingatlanokkal foglalkozik. A tíz leggyakoribb gazdasági területbe az ingatlanon és a jelző nélküli „befektetéseken” (hiszen mit is csinálna, az, akinek van pár milliárdja, mint hogy ide-oda befekteti) kívül sok szereplő foglakozik még mezőgazdasággal, kereskedelemmel, de a médiatulajdonlás is felfért a listára.

A száz leggazdagabb vagyona elég gyorsan nőtt tavaly, 26 százalékkal, de még ennél is gyorsabban gazdagodott a leggazdagabb top 10, akik egy év alatt 33,47 százalékkal lettek gazdagabbak.

Az jól látszik az adatokon, hogy a tíz leggazdagabb vagyona mindig is gyorsabban nőtt, mint a top 100 összvagyona,

a válság alatt, 2009-ben viszont nagyobbat is buktak, mint a többiek. Akkor a toplistás magyarok vagyona 34 százalékkal csökkent, míg az top 100 összvagyona közel 19 százalékkal esett vissza.

Természetesen senki nem gondolja, hogy könnyű felkerülni a száz leggazdagabb listájára (már ha azt nem tartjuk könnyűnek, hogy valaki Orbán Viktor gyerekkori barátja és polgármestere). De mégis, mekkora vagyont kell felmutatni, hogy az ember bekerülhessen a százfős elit klubba? Hát, elég nagyot, és egyre többet.

Az idei listára kicsit több mint 8 milliárd forinttal lehetett fölkerülni,

míg 2002-ben még 2,5 milliárd forint is elég volt (az infláció mértékével korrigálva, persze). A top 100-ba kerülés küszöbe először 2007-ig lassan majdnem megduplázódott, minimálisan csökkent a válság éveiben, majd 2013 óra folyamatosan növekszik.

Ezzel párhuzamosan pedig egyre kevesebb a listán az új szereplő. 2018-ban öt olyan ember került be a száz leggazdagabb közé aki korábban még nem szerepelt a listán, az újak száma 2002 óta sose volt ilyen alacsony. Utoljára a válság évei alatt tudták hasonlóan kevesen elsőként meglépni, hogy bekerüljenek az elitklubba, de még akkor is sikerült hat főnek összekaparnia a szükséges 4-5 milliárdot.

Miközben viszont egyre kevesebben kerülnek be újak, a már bent lévők közül egyre több főnek van több mint 100 milliárd forint feletti vagyona. Egész pontosan tíz olyan ember van az országban, aki több mint 12-szer akkora vagyont halmozott fel, mint amivel már a száz közé kerülhet az ember. Ez egy óriási ugrás, két évvel korábban még csak négy embernek volt ennyi pénze (és nem volt köztük például Mészáros Lőrinc). Vagyis

a Top 100-as elitklub, úgy tűnik, egyre megközelíthetetlenebb lesz, míg ezen belül is egyre hízik egy szűk elit.

Hogy mekkora különbségek vannak a listán belül is, azt jól mutatja a következő ábra, amelyen az látszik, hogy az adott évben mekkora volt a leggazdagabb ember vagyona, és mekkora volt a listán szereplők átlagos vagyona. Idei lista a legelső embere (Csányi) 313 milliárd forintos vagyont tudhat magáénak, míg az átlagos vagyon a listán 41,8 milliárd forint, vagyis a leggazdagabb magyar közel 7,5-szer gazdagabb volt, mint a 100-as lista átlaga.

Ennél volt már jóval nagyobb is a különbség a leggazdagabbak között, 2008-ban például a top 100 első helyezettje (Demján Sándor) több mint 15-ször annyi vagyonnal bírt, mint az átlagos szupergazdag. Ezután viszont beütött a válság, a csúcsok csúcsán lévők százmilliókat buktak egy év alatt, így 2009 és 2014 között a különbség az átlag és az első helyezett között 6-8 szorosra csökkent.

Azóta sem növekedett nagyon meredeken, látszik, hogy a gazdasági növekedés legalábbis a leggazdagabbak között minden hajót egyszerre emel. Érdekesség amúgy, hogy 2017-ben nagyjából annyi volt az átlagos vagyon a 100-as listán (41,8 milliárd forint), mint amennyivel Várszegi Gábor 2002-ben, az első évben, amelyről lista készült, a leggazdagabb magyar tudott lenni (40 milliárd forint).

Az ábrákat Kocsis Krisztina készítette.