Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Finn ételrendelő app jön Budapestre

2018.05.29. 14:55

Már Budapesten is elérhető a Finnországból indult ételrendelő szolgáltatás, a Wolt. Kezdetben Pesten, a körút által határolt területen indul a kiszállítás, az első héten közel 20 étteremmel. Az éttermek száma és a kiszállítási terület folyamatosan növekedni fog az igényeknek megfelelően a terv szerint - derül ki a Wolt közleményéből.

A Wolt elérhető számítógépről és okostelefonról is, alkalmazás formájában. Finnországban a kezdetekkor kevesebb mint egy év alatt 130 ezer felhasználó és 500 étterem csatlakozott a Wolthoz. Miki Kuusi ügyvezető és társalapító 2016-ban, 26 évesen felkerült a Forbes magazin 30 sikeres fiatal 30 alatt listájára tech kategóriában, egy másik társalapító Elias Aalto pedig Apple Design Award díjban részesült.

Kuusi szerint Budapest kitűnően alkalmas a terjeszkedésre, azt várják, hogy olyan éttermek is elkezdenek majd kiszállítani, amik eddig csak helyben szolgálták ki a vendégeiket. Kuusi állítása azért is érdekes, mert fél éven belül a Wolt az ötödik hasonló alkalmazás, ami megjelentik a budapesti piacon (háromról ebben a cikkben írtunk, és a Netpincér Go május elején indult).

A felület fejlesztése Finnországból valósul meg, viszont a helyi marketing, az itteni éttermekkel való kapcsolattartás és a futárok irányítása mind-mind a magyar csapat feladata. Szintén helyben működik majd egy ügyfélszolgálat, akik az appon keresztül nyitvatartási időben élő chat kapcsolaton keresztül segítik a felhasználókat, az éttermeket és a futárokat is. A felhasználó megrendelése után rögtön láthatja, milyen járművel és mennyi idő alatt fogja a futár kiszállítani a rendelését. Ez után minden lépést valós időben követhet végig az applikáció által küldött értesítéseken keresztül vagy oda belépve, és még az is látható a térképen, hol jár éppen a futár.

A Wolt futárai a kiszállítást vegyesen biciklivel, robogóval és autóval is végzik. Helyszíntől függően választja ki a rendszer, melyik rendelés teljesítésére épp milyen jármű a leginkább alkalmas. Ennek az algoritmus-vezérelt kiszállítási rendszernek köszönhető, hogy az átlagos szállítási idő 30 perc körül mozog. A kiszállítási díj az étteremtől való távolság függvénye, 499 Ft-os alapdíjról indul.

A Wolt mögött több nagy nevű befektető is áll. Köztük van például a Skype-alapító Niklas Zennström, aki ügyvezetőként a nulláról 300 millió felhasználóig futtatta fel a videóhívást biztosító szolgáltatást. Ugyancsak a befektetők táborát erősítik a Nokia elnökségi tagjai Risto Siilasmaa és Ilkka Paananen.

A budapesti ételfutár-piacról itt írtunk korábban.