Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb mélypontra zuhant a forint árfolyama

2018.06.14. 11:45

Tovább gyengült a forint árfolyama csütörtökön, dél körül már 323 forint felett jegyezték az eurót. A forint gyengélkedésében több tényező is szerepet játszik, de főként az okozza, hogy miközben világszerte a monetáris kondíciók szigorodnak, az MNB kitart az alacsony kamatok mellett.

forrás: teletrader
forrás: teletrader

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntése miatt például eleve idegesek voltak a befektetők, erre Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja a Reutersnek arról nyilatkozott, hogy nincs ok visszavenni a lazaságból, vagyis az MNB továbbra is laza monetáris politikát folytathat.

A magyar jegybank és a magyar kormány szerint a forintgyengülés csak átmeneti, nincs ok a szigorításra. Pedig több jel is arra mutat, hogy az MNB előbb-utóbb kénytelen lehet némileg szigorítani a nemzetközi helyzet hatására. 

A forintgyengülést és a hozamnövekedést ugyanis túlnyomó részt külföldön szárba szökkent folyamatok okozzák, amelyek hosszabb távon is meghatározónak bizonyulhatnak:

  • elkezdett kamatot emelni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, aminek hatására most ott tartunk, hogy már nem csak a feltörekvő országok körében számít kirívóan alacsonynak a magyar állampapír hozama, de egyes időtávokon már a jóval biztonságosabb amerikai kötvények is jobb befektetést jelentenek.
  • emellett előfordulhat, hogy az inflációs környezet megváltozik, és például az olajárak emelkedése miatt (amelyet az OPEC törekvései mellett az USA-Irán konfliktus is fűt) beindul a drágulás.
  • további félelem a piacokon, hogy hamarosan véget érhet az EKB eszközvásárlási programja.

Az egyes feltörekvő országokban jelentkező válságtünetek, az amerikai kamatemelés és más fejlett országok hozamkörnyezetének normalizálása már mostanra kisebb sokkot okozott a feltörekvőknél, sok befektető elkezdte átvinni a pénzét a fejlett piacokra.

Az MNB és a kormány szerint azonban egyelőre nincs szükség beavatkozásra, bár azt Varga Mihály pénzügyminiszter is megjegyezte, hogy élénken figyelik a piaci fejleményeket. A jegybank legutóbb nem nyúlt az alapkamathoz, a döntés indoklásában azt hangsúlyozták, hogy "a jelenlegi volatilis pénzügyi piaci környezetben a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik, külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége továbbra is magas".

Az MNB szerint a fiskális folyamatok fenntarthatóak: a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság zsugorodik a devizaadósság arányának jelentős csökkenése mellett. A Monetáris Tanács szerint az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható, de ehhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, ezért sem nyúlnak az alapkamathoz.

Bár a jegybanki nyereségesség nem lehet szempont a kamatdöntésnél, de a gyenge forint éppenséggel nem jön rosszul az MNB-nek, tavaly a gyengülő forint 60 milliárd pluszt hozott nekik.