Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Vádat emeltek a hírhedt kamustartup vezetője ellen

2018.06.16. 10:59

Vádemelés született Elizabeth Holmes, a Theranos nevű startup vezetője ellen – írja a BBC. A vád szerint a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő cég és Holmes végig hazudott a találmányuk képességeiről, és több millió dolláros csalással próbálta meg átverni a befektetőket, az orvosokat és a pácienseket egyaránt.

A 2003-ban alapított cég azt állította magáról, hogy az eszközei képesek arra, hogy egyetlen szúrással, az ujjbegyből vett néhány csepp vérből olyan betegségeket mutassanak ki, mint a magas koleszterin vagy akár a rák.

A Steve Jobs-mániás Holmes és a Theranos történetéről legutóbb márciusban írtunk részletesebben, amikor az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vizsgálódott ellene, de egy félmillió dolláros pénzbüntetéssel és tíz éves tőzsdei eltiltással sikerült megúsznia a dolgot. Korábban már a cég egyik nagyobb befektetője, a 96 millió dollárt a kamuígéretekre áldozó Partner Fund Management is beperelte őket, annak állítólag ismeretlen eredményű megegyezés lett a vége.

A szövetségi ügyészség mostani vádjai szerint Holmes a cég vértesztjeinek használatára bátorított orvosokat és pácienseket, miközben ő maga tudta, hogy azok pontatlanok, így nem elég megbízhatók. Holmes mellett a cég korábbi elnöke, Ramesh Balwani ellen is vádat emeltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?