Vádat emeltek a hírhedt kamustartup vezetője ellen

2018.06.16. 10:59

Vádemelés született Elizabeth Holmes, a Theranos nevű startup vezetője ellen – írja a BBC. A vád szerint a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő cég és Holmes végig hazudott a találmányuk képességeiről, és több millió dolláros csalással próbálta meg átverni a befektetőket, az orvosokat és a pácienseket egyaránt.

A 2003-ban alapított cég azt állította magáról, hogy az eszközei képesek arra, hogy egyetlen szúrással, az ujjbegyből vett néhány csepp vérből olyan betegségeket mutassanak ki, mint a magas koleszterin vagy akár a rák.

A Steve Jobs-mániás Holmes és a Theranos történetéről legutóbb márciusban írtunk részletesebben, amikor az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vizsgálódott ellene, de egy félmillió dolláros pénzbüntetéssel és tíz éves tőzsdei eltiltással sikerült megúsznia a dolgot. Korábban már a cég egyik nagyobb befektetője, a 96 millió dollárt a kamuígéretekre áldozó Partner Fund Management is beperelte őket, annak állítólag ismeretlen eredményű megegyezés lett a vége.

A szövetségi ügyészség mostani vádjai szerint Holmes a cég vértesztjeinek használatára bátorított orvosokat és pácienseket, miközben ő maga tudta, hogy azok pontatlanok, így nem elég megbízhatók. Holmes mellett a cég korábbi elnöke, Ramesh Balwani ellen is vádat emeltek.