Erzsébet
1 °C
4 °C

Adót emel a kormány: drágább lesz a pálinka és az Unicum is

2018.06.19. 19:07

Visszavonulót fúj a kormány az Európai Bizottsággal szemben, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is, vagyis az új adóval drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is.

Csökken az UHT-tej áfája

Eddig csak a friss tejre vonatkozott a kedvezményes adó, jövőre viszont 5 százalékosra csökken az UHT és az ESL tej áfája.

Korábban az unió kifogásolta, hogy a kormány nem vetette ki az adót egységesen az összes alkoholtermékre, hanem bizonyos alkoholos italokkal kivételezett. Nem vonta be például az adózók körébe a pálinkát és a gyógynövényes italokat.

A kormány a javaslat indoklásában leírja, hogy szerintük az Európai Bizottságnak nincs igaza, de ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy inkább "lezárják a jogvitát", és kivetik az adót az eddigi kivételekre is.

Egyúttal növelik is az adó mértékét, valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. A javaslat a mértékeket kerekítve határozza meg.

  • További fontos változás, hogy az eddigi szabályokkal ellentétben nem lehet majd az adót azzal csökkenteni, hogy a cég egészségmegőrző programokat szervez.
  • 2019-től kizárólag állami egészségmegőrző programot támogathatnak az adóra kötelezettek adócsökkentés reményében, ezzel viszont legfeljebb a fizetendő adó 10 százalékát spórolhatják majd meg.
  • Az üdítőitalok jelenlegi 7 Ft/l-es adómértékét 15 Ft/l-re növelik, az indoklás szerint ezzel a szörp adómértékéhez igazodva.
  • Az adó cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm, a sós snack esetében 300 forint/kilogramm, ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, a gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm.

Azt, hogy a kormány az eredetileg csak "csipszadóként" emlegetett adó emelésére készül, tudható volt. A múlt héten beadott költségvetési törvényben is látszott, hogy a netából származó szokásos évi 30 milliárd forintnyi bevételnek csaknem kétszeresével, 57,2 milliárd forinttal számolnak jövőre.

A kormány terve ellen természetesen tiltakoznak az élelmiszeres cégek. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a neta emelése rendkívül kártékony hatásokkal jár, amelyek messze felülmúlják az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit. Azt írták, hogy a neta fogyasztási típusú adó, vagyis az emelését a fogyasztóknak kell majd megfizetni. Ráadásul az adó az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegeket hatványozottan sújtja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?