Albert, Lipót
3 °C
12 °C

20 százalékkal is drágulhat idén a nyaralás

2018.06.22. 13:30

Összességében a külföldi nyaralás szinte minden fontosabb célországban 10-20 százalékkal drágább lehet idén, mint egy évvel ezelőtt – írja a Portfolio.

Az euróval szemben egy év alatt 4,3 százalékkal gyengült a forint, ami a tengerpartok közül például egy olasz, görög vagy spanyol nyaralásnál jelenhet meg ez extra költségként, de nemcsak a forint árfolyama nemcsak az eurót használó országokban jelent extraköltséget: a forint a horvát kunához képest már 5,3 százalékkal, a bolgár levához képest 4,85 százalékkal gyengült tavaly nyárral összevetve.

A magyar lakosság körében a legnépszerűbb külföldi helyszín nyaralásra évek óta Horvátország, viszont a horvát nyaralást a kunán kívül több minden is megdrágította az elmúlt egy évben: drágult az autópályadíj és az üzemanyag is, ami miatt mintegy hatezer forinttal drágult annak a költsége, hogy valaki eljusson Budapestről Splitbe, így ez már meghaladja az 50 ezer forintot. Ezen kívül viszont a megélhetés is költsége is nagyot nőtt Horvátországban.

Olaszország és Görögország esetében a cikk szerint a helyi árak növekedése komolyabb infláció hiányában nem jelent óriási problémát, de ezek az országok már eddig is drágának számítottak a többi úticélhoz képest. Bulgária ugyanakkor a drágulás ellenére is elég olcsó maradt, ami már nem mondható el Montenegróról, ami a cikk szerint meglepően drága. További adatokat és részleteket a Portfolio cikkében olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?