Jenő
-3 °C
6 °C

Történelmi csúcson a Nasdaq, a Facebook és az Amazon

2018.07.12. 21:49
Valóságos rekordhullám söpört végig magyar idő szerint csütörtök délután az amerikai börzéken. Miután a befektetők Donald Trump amerikai elnök európai tárgyalásait pozitívnak, békülékenynek ítélték, több technológiai részvényre is valósággal rárepültek.

A Wall Street sztárjai, a legnevesebb New York-i elemzők és közgazdászok sokszor látványosan fanyalogva kommentálják Donald Trump amerikai elnök nem ritkán szélsőséges Twitter-bejegyzéseit. Ám a mai nap után azt azért biztosan nem fogják mondani, hogy az elnöknek ne lenne hatása a tőzsdékre, a világgazdaságra.

A tengerentúli tőzsdéken ugyanis határozottan az amerikai elnökre figyeltek csütörtök délután a befektetők. Amikor aztán Trump európai tárgyalásait, vagyis abrüsszeli NATO-csúcsot, illetve az elnök nagy-britanniai antréját gazdasági szempontból pozitívnak ítélték, kilőttek az árfolyamok. Azt nyilván nehéz ilyenkor szétszálazni, hogy az invesztorok az amerikai katonai cégek nagyobb megrendeléseiben bíznak, vagy úgy látták, hogy enyhülhet a kereskedelmi háború, mindenesetre több cég részvénye és bizonyos indexek is történelmi magasságokba jutottak.

Főleg a technológia

Különösen jól szerepeltek a növekedési részvények, vagy más néven a felforgató technológiák képviselői. Régen ezekre a papírokra csak azt mondtuk volna, hogy informatikai társaságok, de ma már a cégek forradalmi, korszakalkotó jellegére utalnak a gyűjtőelnevezések.

A Facebook mindenesetre 1,8 százalékkal emelkedett és 206 dollár felett állított be csúcsot, Úgy látszik a befektetőket az sem zavarta, hogy a cég a lehető legmagasabb, 500 ezer fontos bírságot kapta az Egyesült Királyságban az információs biztostól, a Cambridge Analytica adatkezelési botrány miatt. Természetesen maga az összeg nem megterhelő a világ egyik legértékesebb cégnek, de a maximális mértékű bírság nem sok jót sejtet a jövő vizsgálatai előtt.

Hasonlóan csúcsot döntött a növekedési papírokat tömörítő Nasdaq tőzsde százas indexe, 7313,5 ponttal.

Sok rekorder

Az itthon is közismert cégek közül az Amazon (1775 dollár), és a Spotify (186 dollár) állított be új csúcsot, és napközben már 1180 dollár felett is járt az Alphabet (leánykori nevén Google). Talán már mondani sem kell, hogy ilyen magasságban még ez a papír sem járt soha korábban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?