Összeolvadt két Pallas Athéné alapítvány

B RKL20161229004
2018.07.14. 08:48
Átszervezés történik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított és 266 milliárd forinttal kitömött alapítványok világában.

A Pallas Athéné Domus Animae (PADA) és a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) feladatait a jövőben az újonnan létrejött Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADS) fogja ellátni - közölték az alapítványok az MTI-vel szombaton. A közlemény szerint az új alapítvány ötvözi a korábbi két alapítvány céljait és teljes vagyonát.

A Pallas Athéné Alapítványokat az MNB 2014-ben hozta létre, többek között a magyarországi közgazdasági oktatás fellendítésére. Bár az alapítványok a rájuk bízott (jelenleg 270 milliárd forint körüli) összeget nem élhetik fel, csak a befektetéseik hozamából gazdálkodhatnak, az alapítványok gazdálkodását így is nagy érdeklődéssel követi a sajtó.

A pénz útja

Az alapítványok ugyanis nagyon komoly összegek felett diszponálnak, részben a kiosztott támogatásokkal részben a befektetési célú ingatlan-vásárlásokkal, de még azt is, hogy mely kiválasztott kereskedelmi bankok kezelhetik az alapítványok pénzét.

A jelenlegi vagyon

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a június 30-i állapot szerint az alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyon értéke 270,7 milliárd forintra nőtt. Az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 96,7 milliárd forintot ingatlanban, 64 milliárd forintot befektetési jegyben, 60 milliárd forintot vállalati kötvényekben, 25 milliárd forintot állampapírokban és 25 milliárd forintot bankbetétben tartanak.

Nyitókép: A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány és több alapítvány székházának főbejárata  az I. kerület Döbrentei utca 2-ben. (MTI / MTVA / Róka László)