Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Történelmi sztrájkra készül a Ryanair

IMG 5050
2018.07.18. 21:48

Első nagy sztrájkhelyzetére készül a Ryanair ír diszkont légitársaság, a cég közlése szerint 600 járatot töröltek a jövő hét szerdai és csütörtöki menetrendből – írja az MTI.

A légitársaság elővigyázatosságból döntött úgy, hogy járatai 12 százalékát törli a jövő szerdai és csütörtöki menetrendből, ami összesen mintegy 50 ezer utazót érint. A személyzet egyébként a munkakörülményekre panaszkodik, állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással, emiatt 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmaztak meg.

 A légitársaság ugyanakkor leszögezte,

a jogalap nélküli sztrájkkal semmit nem érnek el a szakszervezetek csak azt, hogy több család nyaralását akadályozzák.

Az egész azért különösen érdekes, mert a cégnek eddig még sosem kellett szembenéznie ilyesmivel, a legelső rendes sztrájk múlt hét csütörtökön zajlott le, ami főként annak köszönhető, hogy egészen tavalyig el sem ismerték a pilóták szakszervezeteit és kollektív szerződésekről sem voltak hajlandóak tárgyalni.

Ez aztán tavaly decemberben változott meg, mikor a pilóták azzal fenyegetőztek, hogy karácsony előtt leállítják a Ryanair járatait, megbénítva ezzel fél Európa légi közlekedését, amit még a munkavállalóival híresen bunkó vezérigazgató, Michael O’Leary sem akart megkockáztatni.

(Borítókép: A Ryanair gépe Szardínia szigetén. Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index)