Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekord profitot hozott az Amazon

2018.07.27. 14:55

Több év stagnálás után meredeken kezdett emelkedni az Amazon nyeresége - írta a Bloomberg. A tech óriás azzal lepte meg a befektetőket, hogy kétszer akkora profitot könyvelt el a második negyedévben, mint amire az elemzők számítottak. Az Amazon persze a 2014 óta már nem volt veszteséges, de a világ vezető e-kereskedelmi cége eddig a legtöbb pénzét fejlesztésekbe forgatta vissza, így nem sok profit maradt a befektetőknek. Idén viszont úgy tűnik, beérett Jeff Bezos stratégiája és az Amazon elkezdett nagyon nyereséges lenni. 

Az Amazon rekordnak számító 2,53 milliárd dolláros (703,41 milliárd forintos) profitot ért el a második negyedévben,

ez pedig 5,07 dollár (1409,59 forint) részvényenként. Az értékesítési bevétel elmaradt a várt 53,4 milliárd dolláros (14 846,59 milliárd forintos) összegtől, a második negyedév végén “csak” 52,9 milliárd dollár folyt be. A Bloomberg adatai alapján az Amazon ennek az évnek az első felében több nyereséget ért el mint az utóbbi hét negyedévben összesen.

Mitől nő a profit?

A cég megtanulta, hogy hogyan kompenzálja a nagyobb kiadásokat igénylő gyors kiszállítást és streaming-szolgáltatást a kiadások minimalizálásával és a nagyobb profitot hozó üzletágak felfuttatásával. Ez lehetővé tette, hogy Bezos vállalata folyamatosan fejlesztésekbe fektesse a pénzét.

Első sorban a felhő szolgáltatások és a hirdetések váltak a húzóágazatokká. A hirdetési bevételek az első negyedévben 134 százalékkal növekedtek és 2,2 milliárd dollár profitot hoztak, a második negyedévben sem sokat lassult a növekedés, 129 százalékos volt a Reuters és a Bloomberg adatai szerint. Sok olyan hirdető vesz felületet az Amazonon, akiknek eleve elérhetőek a termékei a webáruházban, ez piaci előny a konkurenciával szemben. Ezen felül az Amazon Web Services, a vállalat felhő és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó ága, ami általában a legnagyobb profitot hozza az Amazon üzletágai közül, 49 százalékkal nőtt és 6,1 milliárd dollárt hozott a kasszára a második negyedévben.

A kiskereskedelmi üzletág is egyre nyereségesebb, mert az automatizáció miatt sok ember munkáját gépek váltották fel. A raktárakban robotok mozgatják a készletet, leltáraznak és algoritmusok hozzák meg a nagyobb szabású döntéseket a fehérgalléros dolgozók helyett. A vállalat így sok embert átcsoportosíthatott a növekvő üzletágakhoz és nem kellet sok alkalmazottat kirúgni vagy felvenni. Az Amazon ezzel még a nemzetközi vállalatának a veszteségeit is csökkentette és befektetett az indiai, ausztráliai, közel-keleti és brazíliai ágazataiba. 

Mi várható a jövőben?

Az Amazon jó érzékkel vásárolja fel a kisebb vállalatokat, múlt hónapban megvette a PillPack nevezetű online gyógyszertárat. Előtte a WholeFoods nevű egészséges élelmiszereket áruló üzletláncot vásárolta fel, ami rengeteg új előfizetőt hozott a Prime szolgáltatásra. A cég egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy ilyen ütemben sosem növekedett még az előfizetők száma. A második negyedévben 55 százalékkal növekedett az ebből befolyó bevétel, 3,4 milliárd dollár volt.

A cég elemzői 1,4 és 2,4 milliárd közötti profitokat jósoltak a következő negyedévekre.

A tech óriás szélsebesen halad afelé, hogy a világ első 1 billió dollár értékű vállalata legyen.

Most valamivel kevesebb, mint 900 milliárd dollárt ér, ezzel  egyelőre ez a második legtöbbet érő cég az Apple mögött. Az Amazon részvényeinek értéke az utóbbi három évben több mint megháromszorozódott Jeff Bezos-t a világ leggazdagabb emberévé téve. Az EMarketer szerint az Amazon  az idén  az online kereskedelem közel felét fogja fedezni az Egyesült Államokban.