Exállamtitkár lesz a MÁV új vezére

2018.08.02. 12:50

Homolya Róbertet nevezte ki a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. élére Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Dávid Ilona elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől, a jövőben a Volánbusz Zrt.-t irányítja a miniszter felkérésére – közölte a tárca nélküli miniszter kommunikációs stábja csütörtökön az MTI-vel.

Homolya Róbert jogász, közlekedéspolitikai szakember 2015 és 2017 között a Miniszterelnökségen töltött be miniszterelnöki biztosi, majd kormánybiztosi pozíciót, 2017-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkáraként látta el a szakterület irányítását. Bártfai-Mager Andrea Dávid Ilonát a Volán-társaságok újraszervezésére és megújítására kérte fel.

Dávid Ilona irányítása alatt jelentősen csökkent a MÁV adósságállománya, hat év alatt ötödére  esett vissza  a tartozás mennyisége. Ez nagyjából fele részben az állami szerepvállalás eredménye volt, de szerepe volt benne a menedzsment hatékonyságnövelő intézkedéseinek is. A MÁV az elmúlt két üzleti évét nyereséggel zárta 2016-ra 12 milliárd, 2017-re 7 milliárd pluszt könyvelhetett el 151 milliárdos árbevétel mellett.  A közgazdász végzettségű Dávid 2012 óta volt a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója,