Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A forintot is húzza magával a líragyengülés

2018.08.13. 10:05

Hétfőn délelőtt fél 10 körül 324,4 forint körül járt az euró árfolyama, ami több mint félszázalékos gyengülést jelent péntek estéhez képest.

A török líra zuhanását a forinton kívül más régiós pénzek is megérezték, a Portfolio cikke alapján a lengyel złoty 0,3 százalékos, a cseh korona pedig 0,2 százalékos eséssel kezdte a napot.

GettyImages-877063738
Fotó: Chris McGrath / Getty Images Hungary

A régiós pénzeken kívül a feltörekvő piaci devizákra sincs túl jó hatással a líra zuhanása, a dél-afrikai rand például 2,3 százalékos eséssel kezdte a hétfőt, de például az orosz rubel is 1,5 százalékot gyengült a dollárral szemben, ami eközben még az euróval szemben is erősödött.

A ázsiai, csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött, a török pénz csak azután szedte össze magát egy kicsit, hogy a török pénzügyminiszter bejelentette, hogy Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdi ennek végrehajtását. Ennek ellenére háromnegyed 10 körülre a líra a dollárral szemben már 7,8 százalékot gyengült.

Berat Albayrak pénzügyminiszter hétfőn megismételte Recep Tayyip  Erdoğan  államfő vádját, hogy a líra gyengesége  egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el.