Jenő
-2 °C
6 °C

A forintot is húzza magával a líragyengülés

2018.08.13. 10:05

Hétfőn délelőtt fél 10 körül 324,4 forint körül járt az euró árfolyama, ami több mint félszázalékos gyengülést jelent péntek estéhez képest.

A török líra zuhanását a forinton kívül más régiós pénzek is megérezték, a Portfolio cikke alapján a lengyel złoty 0,3 százalékos, a cseh korona pedig 0,2 százalékos eséssel kezdte a napot.

GettyImages-877063738
Fotó: Chris McGrath / Getty Images Hungary

A régiós pénzeken kívül a feltörekvő piaci devizákra sincs túl jó hatással a líra zuhanása, a dél-afrikai rand például 2,3 százalékos eséssel kezdte a hétfőt, de például az orosz rubel is 1,5 százalékot gyengült a dollárral szemben, ami eközben még az euróval szemben is erősödött.

A ázsiai, csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött, a török pénz csak azután szedte össze magát egy kicsit, hogy a török pénzügyminiszter bejelentette, hogy Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdi ennek végrehajtását. Ennek ellenére háromnegyed 10 körülre a líra a dollárral szemben már 7,8 százalékot gyengült.

Berat Albayrak pénzügyminiszter hétfőn megismételte Recep Tayyip  Erdoğan  államfő vádját, hogy a líra gyengesége  egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?