Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Törökország akciótervet ígér a líra megmentésére

2018.08.13. 05:33

Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdi ennek végrehajtását – jelentette be egy lapinterjújában a török pénzügyminiszter, miután a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor.

Az MTI szerint Berat Albayrak a Hürriyetnek adott interjújában megismételte Recep Tayyip Erdoğan államfő vádját, hogy a líra gyengesége egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el. „Intézményeink megteszik a szükséges intézkedéseket, és ismertetik a piaccal a bejelentéseket.” Készítettek tervet a bankok és a reálgazdaság számára is, amely magába foglalja az árfolyamváltozást legjobban megsínylő kis- és közepes vállalkozásokat – tette hozzá a miniszter, aki Erdoğan veje is egyben.

Albayrak visszautasította azt a felvetést, hogy Törökország esetleg be akarna avatkozni a dolláralapú bankszámláknál, kijelentette, hogy szó nincs ezek befagyasztásáról vagy lírára való központi átváltásáról.

Hétfő reggel az ázsiai-csendes-óceáni kereskedésben egy dollár már 7,24 lírát ért. Albayrak interjúja hatására utána valamennyit javult az árfolyama, közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 40 perckor 7,08-on állt.

Erdoğan vasárnap azt mondta: az árfolyamzuhanást eredményező "művelet" célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is. „Nézzünk szembe ezzel az új, alattomos politikai összeesküvéssel. Isten segítségével, felülkerekedünk” – mondta.

A török belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy nyomozás indul Törökországban több száz olyan internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé.

A tárca közlése szerint 346 felhasználói fiókra vonatkozóan kezdenek vizsgálódni a hatóságok. Az isztambuli ügyészi hivatal is bejelentette, hogy vizsgálatot indított olyan személyek ellen, akik "a gazdasági stabilitást veszélyeztető lépéseket tettek". Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy nagykövetek előtt mondott ankarai beszédében azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog elérni semmit azzal, ha Törökországot fenyegeti.

Erdoğan júniusban, előrehozott választáson, a vártnál könnyebben választatta újra magát, a tavalyi alkotmánymódosítás révén példátlanul erős hatalommal. A török gazdaság egyensúlytalanságai – amelyek a 80 milliós ország méreténél fogva egy szélesebb válság elindítói is lehetnek – szerepet játszhattak abban, hogy Erdogan a választások előrehozása mellett döntött, hogy még a válság kirobbanása előtt kezdje meg újabb elnöki ciklusát.