Erzsébet
1 °C
4 °C

Öt tankönyvkiadó beperelte az államot

D MTZ20180828002
2018.09.03. 12:57

Öt magán tankönyvkiadó indít pert a magyar állam ellen, mert az állam eljárás lefolytatása nélkül visszautasította a kérelmüket, hogy még öt évre meghosszabbítsák a tankönyveik engedélyét - írja az Átlátszó.hu. Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke a portálnak azt mondta, hogy a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron pedig az oktatás szabadságáról szól, mert

ha a tankönyvkiadók elvesztik a pert, akkor jövőre már csak az állami tankönyvekből tanulhatnak a diákok a magyar iskolákban.

Mint arról korábban írtunk, a tankönyvkiadók szerették volna még öt évre meghosszabbítani az engedélyüket, hogy iskolák taníthassanak a könyveikből, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta őket, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján magánkiadóknak nincs lehetőségük hosszabbításra. Ennek ellenére több magánkiadó beadta a hosszabbítási igényét még májusban. 

Most derült ki, hogy a négy kisebb és egy nagyobb kiadó kérelmét eljárás lefolytatása nélkül visszautasította a minisztérium, míg állami kiadó tankönyveinek az engedélyét meghosszabbították. A kiadók szerint viszont a törvény ugyanúgy vonatkozik rájuk is és az állami kiadóra is, vagyis ugyanolyan eljárásban kellene részesülniük. 

A pert indító kiadók összesen 21 tankönyvre adtak be hosszabbítási kérelmet, így a bíróság 21 külön tárgyalást tűzött ki az ügyben. Ebből az első szeptember 5-én lesz  a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A kiadók dolgát Romankovics szerint bonyolítja, hogy nem egy, hanem hat vagy hét bíró tárgyalja majd az ügyeket. 

Borítókép: Pakolják a tankönyveket az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?