Jolán
2 °C
4 °C

15 éves csúcson a török infláció

2018.09.03. 14:23

A török statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint tavaly augusztus hoz képest 17,9 százalékkal, júliushoz képest pedig 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az országban - írja az MTI. Júliusban éves szinten 15,85 százalékos, havi szinten pedig 0,55 százalékos emelkedést mértek. 

Törökország a nyáron egy gazdasági válság szélére keveredett, a török líra árfolyama ugyanis hetekig meredeken zuhant. Ennek részben pont az volt az oka, hogy kétszámjegyű az infláció az országban. Erdogan elnök kormánya ugyanis gyakorlatilag megtiltotta a jegybanknak, hogy kamatot emeljen, ami kezelhette volna a török líra árfolyamának esését a dollárral szemben, de a kormány szerint tovább növelte volna az inflációt, mert visszafogta volna a beruházásokat. Így a kormány és a jegybank nagyjából hagyta esni a török lírát, a devizaválságot igyekeztek nemzetközi összeesküvésnek beállítani, miközben Katartól és Allahtól vártak segítséget.

A válságot kezelendő vagy elkerülendő a török Berat Albayrak török pénzügyminiszter (és Erdogan elnök sógora) többek között azzal nyugtatta meg Törökország hitelezőit augusztus közepén, hogy a kormány első számú prioritásként kezeli a 15 százalékos infláció egyszámjegyűre csökkentését. 

A török jegybank hétfőn közölte, hogy "az inflációs kilátásokat illetően a közelmúltbeli fejlemények komoly kockázatokat jelentenek az árstabilitásra. A jegybank jelezte azt is, hogy intézkedésekre készül. A  jegybank szeptember 13-án tartja következő kamatdöntő ülését. 

A török líra 1,5 százalékkal gyengült az inflációs adat közzététele után.

Hétfő délben a dollárt 1,05 százalékos pluszban, 6,6191 török lírán jegyezték, de napi csúcsán 6,7328 lírán is forgott. A líra gyengülését a jegybank közleménye tartotta kordában.

Inan Demir, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport közgazdásza kiemelte, hogy a piac úgy értelmezte a közleményt, mint annak jelzését, hogy kamatemelést hajt végre a központi bank következő ülésén. Véleménye szerint 500-550 bázisponttal kellene emelni az egyhetes repokamatot, hogy kezelni tudják az infláció romlását. "Ezt kell tenniük, de hogy képesek lesznek-e rá, az egy másik kérdés". Már csak azért is, mert a török jegybank nem igazán független a kormánytól, vagyis akkor emelhet kamatot, ha azt Erdogan elnök megengedi. 

A török jegybankra két irányból egymással ellentétes hatású nyomás is nehezedik. Egyfelől a piacok kamatemelésre ösztökélik a vágtató infláció megfékezésének érdekében, másfelől viszont a kormány azt várja el, hogy tartsa alacsonyan a kamatokat a gazdasági növekedés támogatásának érdekében. 

A török líra az év eleje óta több mint 40 százalékkal gyengült. A gyengébb líra egyebek között azt eredményezi, hogy a cégeknek nehezebb fizetni külföldi devizában fennálló adósságaikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?