Ödön
1 °C
11 °C

Még fel sem épült, de már lebontanák a kisvárdai ökoparkot

2018.09.04. 16:32

Magyarországon művészi szintre fejlődött az uniós pénzek lenyúlása, amelynek olyan mementói tarkítják az országot, mint a 40 centis kilátó vagy a lakóházzá alakítható vendégházak. A kisvárdai öko-filmpark viszont nem sokáig tartozik majd ezek közé, mert

öt év múlva már le is tervezik bontani az EU-s százmilliókból épülő parkot.

Mindezt az Mfor.hu írja egy közmeghallgatási jegyzőkönyv alapján. De lépjünk kettőt hátra, hogy értsük, miről van szó. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városa elől jár a fejlesztésekben, például a helyi turizmust felpezsdítendő a város két filmparkot is tervez építeni:

   Ez utóbbira a megvalósító Alkossunk Várost Alapítvány több százmillió forintot kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal által ökoturizmus fejlesztésére elnyert 1,3 milliárd forintból. 

   A pályázati kiírás szerint ezt legalább öt évig fönn kell tartani, ezután pedig a környezetvédelmi hatásvizsgálat szerint igény, no meg a helyszín állapota szerint döntenek majd a park sorsáról. Viszont úgy tűnik, hogy már nagyjából eldőlt, hogy hogyan fognak dönteni. Augusztus 29-én a környezeti hatásvizsgálati eljárásban közmeghallgatást tartott a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, amelynek jegyzőkönyvében a következő részt találta az Mfor:

   Az ügyfél kérésére Rózsa László szakértő bemutatta a tervezett beruházást, valamint a létesítés és üzemeltetés környezet- és természetvédelemre gyakorolt hatását. Elmondta, hogy a létesítményt 5 évig tervezik fenntartani, utána elbontásra kerül.

   Ebből erősen úgy tűnik, hogy az ökopark ötletgazdáit jobban érdekli, hogy elköltsék a kapott uniós pénzt, mint hogy abból hosszabb távon is értelmes vagy fenntartható fejlesztést hozzanak létre. 

   Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

   Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

   Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

   Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

   Mekkora összeget tudsz erre szánni?

   Mekkora összeget tudsz erre szánni?