Erzsébet
1 °C
4 °C

Jogerős: maradhat a vörös csillag a Heinekenen

GettyImages-615065336
2018.09.06. 20:19 Módosítva: 2018-09-06 20:25:57

Menczer Erzsébet azért perelte be a Heinekent, mert a sör címkéjén egy vörös csillag látható, ami véleménye szerint a kommunizmus szimbóluma. Ő és családja is a kommunizmus üldözöttjei, érvelt a fideszes politikus, aki a kommunista szimbólumok közéletből való kiűzéséért. Menczer keresetével azt szerette volna elérni, hogy mondja ki a bíróság: a Heineken Hungária Zrt. az ötágú vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép nagy nyilvánosság előtti használatával megsértette az ő személyiségi jogát, ezért kerüljön le a vörös csillag a sörről, írja a 24.hu.

A Heineken szerint viszont az 5 ágú csillag a négy elemet (föld, levegő, tűz, víz) és a „mágikus elemet” jelképezi, ezt a cég már 1889 óta használja, és semmi köze nincs a kommunizmushoz. A bíróságot viszont nem ez az eredettörténet hatotta meg, a döntés szerint azért utasították el Menczer keresetét, mert a fideszes politikus személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sértené meg a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne.

Elsőfokon áprilisban a Győri Törvényszék elutasította a keresetet, de akkor az ítélet ellen Menczer Erzsében fellebbezett. A Győri Ítélőtábla csütörtökön viszont az elsőfokú bíróság ítéletét hagyta helyben: maradhat a vörös csillag a Heineken sörön. 

(Borítókép: Robin Marchant / Getty Images) 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?