Terjed az érintés nélküli fizetési mód

2018.09.17. 15:46

A bolti kártyás fizetések 82 százalékát már érintés nélkül intézik a magyarok, állítja a Mastercard.

A cég 2018 első felét vizsgáló felmérése szerint Európa vezető szerepet tölt be az érintés nélküli fizetések területén és ez minden országra igaz, függetlenül a gazdasági és fejlődési státuszuktól. “Egyre több európai piacon tapasztaljuk, hogy a fogyasztók szívesen fizetnek így és a technológiába vetett bizalmuk is folyamatosan erősödik"- mondta Javier Perez, a Mastercard európai elnöke.

A Mastercard legfrissebb adatai az érintés nélküli fizetések előretörését mutatják Európában: 2018 első 8 hónapjában 20 százalékos átlagnövekedés volt jellemző a régióra. Több mint 15 olyan ország van (köztük Dánia, Horvátország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Oroszország), ahol a cég által kibocsátott kártyákkal történt bolti tranzakciók fele ilyen volt.

Magyarország különösen jól áll: a cég felmérése szerint a bolti kártyás vásárlások 82 százalékát már így rendezzük, az európai országok közül csak Csehország (93 százalék), Grúzia (88 százalék) és Lengyelország (83 százalék) van előttünk ebben a tekintetben.

Úgy néz ki, az európaiak vásárlási szokásai látványos változáson mennek keresztül, Észak-Európa pedig vezető szerepet tölt be ebben. Jó példa erre Svédország, ahol 262 százalékos volt az érintés nélküli tranzakciók növekedése a vizsgált időszakban.

Az érintés nélküli fizetési mód terjedése jó hír, de általában a készpénzmentességben még van hova fejlődnie Magyarországnak, erről itt írtunk bővebben.