Erzsébet
1 °C
4 °C

Terjed az érintés nélküli fizetési mód

2018.09.17. 15:46

A bolti kártyás fizetések 82 százalékát már érintés nélkül intézik a magyarok, állítja a Mastercard.

A cég 2018 első felét vizsgáló felmérése szerint Európa vezető szerepet tölt be az érintés nélküli fizetések területén és ez minden országra igaz, függetlenül a gazdasági és fejlődési státuszuktól. “Egyre több európai piacon tapasztaljuk, hogy a fogyasztók szívesen fizetnek így és a technológiába vetett bizalmuk is folyamatosan erősödik"- mondta Javier Perez, a Mastercard európai elnöke.

A Mastercard legfrissebb adatai az érintés nélküli fizetések előretörését mutatják Európában: 2018 első 8 hónapjában 20 százalékos átlagnövekedés volt jellemző a régióra. Több mint 15 olyan ország van (köztük Dánia, Horvátország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Oroszország), ahol a cég által kibocsátott kártyákkal történt bolti tranzakciók fele ilyen volt.

Magyarország különösen jól áll: a cég felmérése szerint a bolti kártyás vásárlások 82 százalékát már így rendezzük, az európai országok közül csak Csehország (93 százalék), Grúzia (88 százalék) és Lengyelország (83 százalék) van előttünk ebben a tekintetben.

Úgy néz ki, az európaiak vásárlási szokásai látványos változáson mennek keresztül, Észak-Európa pedig vezető szerepet tölt be ebben. Jó példa erre Svédország, ahol 262 százalékos volt az érintés nélküli tranzakciók növekedése a vizsgált időszakban.

Az érintés nélküli fizetési mód terjedése jó hír, de általában a készpénzmentességben még van hova fejlődnie Magyarországnak, erről itt írtunk bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?