Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány tárgyal Paks II szerződésének módosításáról

2018.09.24. 20:13

A kormány elismerte, hogy tárgyalnak Paks II. szerződésének módosításáról.

Az atomerőmű bővítéséért felelős miniszter Süli János a parlamentben feltételes módban beszélt arról, hogy az ütemezés módosulhat, arról viszont már határozottabban beszélt, hogy a pénzügyi szerződést át kell írni. 

Egyértelmű, hogy a kamatterhet akkortól fogjuk fizetni, amikortól az erőmű... tehát ezt is lehet módosítani, a szerződésmódosítás folyamatban van.

Bár a miniszter a felénél abbahagyta a mondatot, nehéz másként értelmezni, mint hogy a kamat fizetésének az ütemezését az erőmű elkészülésétől lehet kitűzni.

Süli már 22 hónapos csúszással vette át a beruházást májusban, azóta pedig eredménytelenül zárták az új blokkok létesítéséhez és üzemeletetéséhez kapcsolódó dokumentumok elemzésére kiírt közbeszerzési pályázatot, illetve egy másikat visszavontak, ami az erőmű beruházási központjának tervezésére és megvalósulására írtak ki.

A miniszter nyár elején arról beszélt, hogy több ezer engedély hiányzik még, amelyből több száz előfeltétele annak, hogy az építkezés egyáltalán elkezdődjön.