Direkt 36: Engedély nélkül is elkezdhetik Paks 2 munkálatait

Image uploaded from iOS
2019.02.22. 09:42

Süli János bővítésért felelős miniszter stábja úgy gyorsítaná fel a Paks 2 projektet, hogy lehetővé tennék, hogy az alapozást megelőző munkák, az úgynevezett munkagödör kiásása már azelőtt elkezdődhessen, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését – írja a Direkt 36.

Ehhez egy olyan jogszabályt kellene módosítani, amihez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. A lépés kockázata az lenne, hogy ha a teljes beruházás terveinek engedélyezése előtt kezdik el az alapozást, akkor nem biztos, hogy az minden szempontból passzol majd a későbbi atomerőműhöz. Az alapozás korrigálása pedig tovább drágíthatja a munkát.

Az atomerőmű megépítésével megbízott Roszatomnak jól jönne, ha előbb el tudnák kezdeni az építkezést, ők már korábban is felvetették, hogy az engedélyeztetési eljárás módosításával fel lehetne gyorsítani a folyamatot. A cég szerepe ráadásul ezzel erősödne is a projektben, ugyanis ha a magyar fél később módosítási javaslatokat tenne a projekttel kapcsolatban, akkor azokat könnyebben vissza lehetne dobni arra hivatkozva, hogy már folyamatban van a munka.

A munkagödör kialakítására vonatkozó tendert a Roszatom már korábban kiírta. A több mint 41 milliárd forintos értékű munkára jelentkezett a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szíjj László cége is, bár árajánlatot ugyanakkor végül nem tettek. A legtöbb ajánlat drágább volt, mint amennyi pénzt a Roszatom a munkákra szánt, így egyelőre nem tudni, hogy hogyan folytatódnak a tenderek.

A javaslattal kapcsolatban a Direkt36 több kérdést is feltett Süli János minisztériumának és a Roszatomnak is, de a megkeresésükre egyikük nem reagált.