Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mészáros legnagyobb kisgömböc-cége a Telenort és a Budapest Bankot is szívesen megvenné

2018.09.24. 15:17 Módosítva: 2018-09-24 16:59:42

Nem tett le a Mészáros-féle Konzum Nyrt. a telekommunikáció és a bankszektor irányába való terjeszkedésről  – derül ki az interjúból, amit a cég vezérigazgató-helyettesével készített a Portfolio.hu.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy ha lehetőségük lesz rá és a cégek jelenlegi tulajdonosai és belemennek, a jövőben szívesen megvásárolnák a Telenort, illetve a Budapest Bankot.

Fekete Pétert annak kapcsán kérdezte a lap, hogy a Konzum hétfőn jelentette meg összevont tájékoztatóját. A vezető tisztségviselő a további növekedési tervekkel, a Telenorral és a Budapest Bankkal kapcsolatos újságírói kérdésekre így fogalmazott:

Stratégiánk szerint négy nagy területet látunk: a bank- és pénzügyi szektor, az informatika, az ingatlanszektor, valamint a telekommunikációs szektor mind fókuszban van.

(...)

A telekommunikációs szektor a növekedési stratégiánk egyik fő iránya, és mindenképpen szeretnénk ezen a területen megjelenni.

(...) 

Az MKB menedzsmentjének mind a tőzsdei törekvéseit, mind pedig a bankszektorban tervezett akvizíciós törekvéseit a kezdetek óta támogatja a Konzum igazgatósága, illetve nagytulajdonosai.

Vagyis nem mondta ki egyértelműen, de sejtette, hogy a Konzum vezetésének ilyen szándékai lehetnek. Az interjúból (illetve a tájékoztatóból) kiderül az is, hogy a társaság - figyelembe véve a bejelentett tőkeemelések hatásait -

a 2016. december végi 600 millió forintról 2017 decemberében 68 milliárd forintra nőtt.

Ezzel a 2017-es pro forma EBITDA (vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mintegy 5,8 milliárd forint lett. Fekete úgy számol, a társaság EBITDA-ja az elkövetkező 2-3 évben akár akvizíciók nélkül is elérheti évente a 10 milliárd forintot elsősorban a Hunguest Hotels és az Appeninn ambíciózus növekedésének köszönhetően. 

A Konzum-részvények az őrületes várakozásoknak köszönhetően (amelyek vélhetően nem függetlenek a társaság politikai hátszelétől) a tavalyi év folyamán több mint 6 ezer százalékot drágultak, ezzel rekordot állítottak be. A Mészáros-cégek stratégiájáról itt írtunk bővebben