Judit
2 °C
7 °C

Polt Péter: Nem történt bűncselekmény a csornai napelemgyár ügyében

2018.09.26. 19:09

Polt Péter legfőbb ügyész szerdán közölte hogy a gyártás megkezdésével késlekedő, EU-s támogatásból és eximbankos hitelből épült csornai napelemgyár ügyében nem történt bűncselekmény – írja a 444.hu.

A legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére válaszolva mondta el, hogy a nyomozó hatóság 2018. február 2-án szüntette meg a nyomozást  bűncselekmény hiányában.

Az EcoSolifer nevű cég csornai beruházásaként megépülő napelemgyárának elvileg már három éve működnie kéne, de a termelés még mindig nem indult el. A beruházás komoly uniós támogatást is kapott, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) augusztus végén úgy döntött, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A beruházás bejelentésekor a cég azt kommunikálta, hogy 2015-ben indul majd a termelés, és a gyár 212 embert foglalkoztat majd. Ehhez képest jelenleg a gyár egy embert foglalkoztat, ugyanis a kész üzemcsarnokra egy biztonsági őr vigyáz, illetve helyiek elmondása alapján a gyár területén a nyáron valaki lekaszálta a füvet.

A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott, és a modulgyártó leánycég az állami Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel, tehát a magyar költségvetést is érinti ilyen módon a projekt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?