Polt Péter: Nem történt bűncselekmény a csornai napelemgyár ügyében

2018.09.26. 19:09

Polt Péter legfőbb ügyész szerdán közölte hogy a gyártás megkezdésével késlekedő, EU-s támogatásból és eximbankos hitelből épült csornai napelemgyár ügyében nem történt bűncselekmény – írja a 444.hu.

A legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére válaszolva mondta el, hogy a nyomozó hatóság 2018. február 2-án szüntette meg a nyomozást  bűncselekmény hiányában.

Az EcoSolifer nevű cég csornai beruházásaként megépülő napelemgyárának elvileg már három éve működnie kéne, de a termelés még mindig nem indult el. A beruházás komoly uniós támogatást is kapott, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) augusztus végén úgy döntött, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A beruházás bejelentésekor a cég azt kommunikálta, hogy 2015-ben indul majd a termelés, és a gyár 212 embert foglalkoztat majd. Ehhez képest jelenleg a gyár egy embert foglalkoztat, ugyanis a kész üzemcsarnokra egy biztonsági őr vigyáz, illetve helyiek elmondása alapján a gyár területén a nyáron valaki lekaszálta a füvet.

A részben svájci érdekeltségű üzem 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott, és a modulgyártó leánycég az állami Eximbanktól további 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelt vehetett fel, tehát a magyar költségvetést is érinti ilyen módon a projekt.