Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

60 ezer tonna szilva termett, a zöme pálinkába ment

2018.10.03. 07:11

Nem volt kiemelkedően jó az idei év a szilvatermést illetően, az átlagosnak mondható szezonban azonban így is mintegy 60-65 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók - írja a szerdai Magyar Idők.

Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) szakmai igazgatója szerint a minőségre nem lehetett panasz, a hosszú, meleg nyár nemcsak a szilva, hanem más gyümölcsök érésének is kedvezett.

Azonban mivel - ellentétben a tavalyival - idén semmilyen időjárási tényező nem befolyásolta a termésmennyiséget, az árak relatíve alacsonyabbra kerültek, "kilónként 30-40 forintos átvételi árakról is érkeztek hírek", ami azonban messze nem fedezi a termelők költségeit.

Az alacsony árak nemcsak a feldolgozóiparnak szánt termésnél jelentkeztek, a fogyasztói piacokon is olcsó gyümölccsel lehetett találkozni,

a standokon nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált szilva.

A teljes hazai termésmennyiség mintegy 70 százalékát a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel, lekvár- és dzsemkészítésre viszonylag kevés alapanyag kerül. A fennmaradó rész zöme a friss piacon fogy el.